Değerlenen üzüm için gece gündüz nöbet tutuyorlar

Değerlenen üzüm için gece gündüz nöbet tutuyorlar

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, fiyatı geçen yıla göre büyük oranda artan sofralık üzümü hırsızlığa ve yabani hayvanlara karşı korumak için gecelerini bağ ve sergilerde geçiriyor- Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen: - "Bu sene üzüm fiyat

MANİSA (AA) - AHMET BAYRAM - Manisalı çiftçiler, bu sezon fiyatı büyük oranda arttığı için yüzlerini güldüren ve hasadı devam eden üzümlerini korumak amacıyla gecelerini bağ ve sergilerde geçiriyor.

Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Sarıgöl ilçesinde, 115 bin dönüm bağda hasat devam ediyor.

Bağlarının üzerini beyaz kanaviçe ile örterek ürünü yağmur ve dolu gibi iklimsel etkilerden koruyan ayrıca bu yöntemle üzümün olgunlaşmasını da öteleyen üreticiler, aralık ayına kadar hasat planlıyor.

Manisa ovalarında bu sezon yaklaşık 250 bin ton sofralık çekirdeksiz üzüm rekoltesi bekleniyor. Geçen yıl üretici tarafından kilogramı ortalama 1,5 liradan satılan sofralık yaş üzüm, bu sezon ise 3 ila 6 lira arasında değer buluyor.

Kuru üzüm ise kalitesine göre 8 ila 12 lira arasında satışa sunuluyor. Fiyattaki bu artış ise üreticilerin yüzünü güldürdü.

Üzüm fiyatlarındaki artış dolayısıyla henüz bağını bozmayan üretici, önceki yıllara göre çok daha fazla değerlenen üzümlerini hırsızlara ve yabani hayvanlara karşı korumak için gecelerini bağ ve sergilerde geçiriyor.

Akşam yemeğinin ardından tüfeğini ve el fenerini alıp bağlara giden üreticiler, sabaha kadar nöbet tutuyor.

- "Mal canın yongası"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzümde oldukça uzun bir hasat dönemine sahip olduklarını, ağustosta başlayan bağ bozumunun yıl sonuna kadar sürdüğünü söyledi.

Türkiye'de en son üzüm hasadının Sarıgöl'de yapıldığını dile getiren Ülgen, şöyle konuştu:

"Bu sene fiyat açısından çok iyi durumdayız. Bağcılık gündüz ayrı, gece ayrı mesai istiyor. Bağında üzüm olan üreticiler evlerinde değil, bağlarında nöbet tutuyor. Bu sene üzüm fiyatları artınca nöbet biraz daha titiz tutulmaya başlandı. Çünkü yaş üzümün kilogramı 6 lirayı gördü. Bu üretici için çok büyük para demek. Çiftçinin bir salkım üzümü dahi çaldırmaması lazım. Geceleri tüm erkekler arazide. Mal canın yongası, elinde tüfeğiyle sabaha kadar nöbet tutuyor."

Üreticilerden Akif Karadağ ise saat 22.00'de başlayan üzüm nöbetini sabaha kadar sürdürdüklerini ifade etti.

Mallarını korumak zorunda olduklarını vurgulayan Karadağ, "Üzüm bu yıl altın yılını yaşadığı için hırsızlık olayları da oluyor. Bağlarda arkadaşlarımızla hırsızlara ve yabani hayvanlara karşı geceleri tüfekle nöbet tutuyoruz. Böyle değerli bir sezonda ürünümüzü korumaya çalışıyoruz." dedi.



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :