Danıştay üyesinin odasındaki kayıt cihazı davası yeniden görülüyor

Danıştay üyesinin odasındaki kayıt cihazı davası yeniden görülüyor

Danıştay üyesi Zeki Yiğit'in makamında 1 Şubat 2012'de bulunan ses kayıt cihazını odaya yerleştirmekle suçlanan eski Danıştay Tetkik Hakimi Ömer Kaya hakkındaki beraat hükmü Yargıtay tarafından bozuldu- Bozma kararı üzerine Kaya'nın yeniden yargılanmasına

ANKARA (AA) - BARIŞ KILIÇ - Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Danıştay Üyesi Zeki Yiğit'in odasında 1 Şubat 2012'de bulunan ses kayıt cihazını koyduğu gerekçesiyle yargılanan eski Danıştay Tetkik Hakimi Ömer Kaya'nın beraatına ilişkin hükmü bozdu.

Bozma kararı üzerine Kaya'nın yeniden yargılanmasına Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Dairenin bozma kararına ilişkin ilamında, 1 Şubat 2012 sabah saat 08.00 sıralarında, Yiğit'in odasını temizleyen görevlinin, sehpanın altına düşmüş ses kayıt cihazı ile birden fazla bant izi bulması üzerine soruşturma açıldığı belirtildi.

İlamda, soruşturma sonucunda Yiğit ile o dönemde beraber çalışan eski tetkik hakimi Kaya hakkında, Yiğit'in odasındaki sehpanın altına, birden çok kez ses kayıt cihazı koyduğu gerekçesiyle "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçlarından dava açıldığı hatırlatıldı.

Ancak ilamda, ses kayıt cihazı üzerinde bilirkişi heyetinden rapor alınarak, sanığın hukuki durumunun takdir edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Ayrıca beraat hükmü kurulurken, uygulanan kanun ve maddesinin gösterilmediği ve Ceza Muhakemesi Kanununun "Hükmün gerekçesi ve hüküm fıkrasının içereceği hususlar" başlıklı 232. maddesinin 6. fıkrasına aykırı davranıldığı bildirildi ve bu sebeplerle hükmün bozulduğu kaydedildi.

- Yargılama başladı

Bozma kararının ardından tekrar görülmeye başlanan davanın son celsesinde mahkeme, GSM operatörlerinden, sanık Kaya'nın suç tarihinde kullandığı cep telefonu numarasının istenmesini ve bildirildiğinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından sinyal kayıtlarının sorulmasını kararlaştırdı.

Tekrar görülmeye başlanan dava sırasında ses kayıt cihazıyla ilgili rapor hazırlayan bilirkişi heyetinden bir konunun daha sorulmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Kaya hakkında, "kamu görevinin sağladığı nüfus kötüye kullanılmak suretiyle iş yeri dokunulmazlığını ihlal etmek" ve "kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" suçlarından dava açılmıştı.

Mahkeme, yargılama sonucunda, Kaya hakkında "ses kayıt cihazı yerleştirerek, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine dair, mahkumiyet kararı verilebilecek, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı" gerekçesiyle beraat kararı vermişti.

Gerekçeli kararda Kaya'nın, olay günü, sabah erken saatlerde Danıştay binasına girmesinin ve Yiğit'in odasının bulunduğu 6. kata çıkmasının, ses kayıt cihazı yerleştirdiğini göstermediği savunulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :