DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Garver:

DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Garver:

"DAEŞ teröristleri Münbiç'ten konvoylar halinde kuzeye doğru yöneldiler ve konvoydaki araçlarda siviller de vardı. Birlikte çalıştığımız güçler sivil ölümlerine yol açmamak ve rehinelere zarar vermemek için konvoya müdahale etmediler"- "(Rus uçaklarının İ

WASHINGTON (AA) - DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Amerikalı komutan Christopher Garver, Suriye'de Fırat'ın batısındaki Münbiç'in terör örgütü DAEŞ'den alınmasının ardından ilçedeki teröristlerin kuzeye doğru kaçtıklarını, konvoyda siviller bulunduğu için müdahale edilmediğini söyledi.

Albay Garver, Bağdat'tan video konferans yöntemiyle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'daki gazetecilerin sorularını cevapladı.

Garver, Münbiç'in geri alınması için yaptıkları son müdahale sonrasında DAEŞ teröristlerinin konvoylar halinde kuzeye doğru yöneldiklerini ve konvoydaki araçlarda sivillerin de bulunduğunu dile getirdi.

Konvoylar halinde Münbiç’ten kuzeye doğru yönelen teröristlere neden müdahale edilmediğini açıklayan Garver, “Birlikte çalıştığımız güçler sivil ölümlerine yol açmamak ve rehinelere zarar vermemek için konvoya müdahale etmediler” dedi.

Garver, kuzeye doğru yönelen DAEŞ mensuplarının sayısını "yüzlerce" şeklinde tanımladı. Koalisyon güçlerinin teröristleri takip ettiklerini bildiren Garver, DAEŞ teröristlerinin yanlarında götürdükleri sivillerin ise henüz Münbiç’e dönmediklerini belirtti.

“Kaçanlar Türkiye’ye mi kaçtılar yoksa Suriye içindeler mi?” sorusu üzerine ise Garvey, “Bunu tartışmak istemiyorum. Kuzeye doğru gittiler. Açıklamamı bu şekilde bırakacağım” diye konuştu.

Garver, “Türkiye sınırından hala bazı geçişlerin olduğunu düşünmüyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Münbiç, uzun zamandan beri DAEŞ’in Suriye’ye girip çıktığı bir ceptir. Biz bunun kapanmasının zor olduğunu biliyoruz. Açık sınırları olan bir ülkenin sınırlarını tamamen kapatması çok zordur. Fakat içeriye giren savaşçıların sayısında ciddi bir düşüş söz konusu. Daha önce sayının ayda 2 bin civarında olduğunu düşünüyorduk. Şimdi ise ayda 200 ila 500 arasına gerilediğini düşünüyoruz. Net bir düşüş var fakat bu sayıyı sıfıra indirdiğimizi söylemiyorum.”

- Rus uçaklarının İran'dan kalkması

Garver, İran'dan havalanan Rus savaş uçaklarının Suriye'deki hedefleri vurmasına ilişkin soruları da cevapladı.

Rusya’nın hedeflere saldırmadan önce koalisyon güçleriyle uçuş güvenliğine yönelik yaptığı anlaşma gereği haber verdiğini vurgulayan Garver, şunları kaydetti:

“Ruslar, daha önce de yaptığımız gibi uçuş güvenliği anlaşmamız gereği koalisyon güçlerini haberdar ettiler. Geleceklerine dair bize bilgi verdiler, biz de güvenli uçuş yapabilmeleri için gerekli güvenlik önlemlerini aldık. Rusların bombardıman uçakları da hedeflerine doğru gittiler ve ardından tekrar bölgeden ayrıldılar. Rusya’nın saldırıları koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’de yaptıkları operasyonları etkilemedi.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :