D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 4. Toplantısı

D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 4. Toplantısı

TÜBİTAK Başkanı Ergin:- "D-8 ülkeleri arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir araştırma ve inovasyon iş birliğinin tesis edilmesi önemli"- "Biz var olan bilgi birikiminin ve teknoloji transferi mekanizmasının gelişimine katkıda bulunacağız"

ANKARA (AA) - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, D-8 ülkeleri arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir araştırma ve inovasyon iş birliğinin tesis edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'ın üyesi olduğu D-8'nin Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 4. Toplantısı'nın kapanış oturumu Ankara'da yapıldı.

TÜBİTAK Başkanı Ergin, D-8 ülkeleri arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir araştırma ve inovasyon iş birliği tesis edilmesinin önemine işaret ederek, üye ülkeler arasında somut ortak projelerin hayata geçirilmesine ön ayak olacak ve bilimsel iş birliğini destekleyecek mekanizmaların kurulmasının gerekli olduğunu belirtti.

Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için teknolojik açığın kapatılması gerektiğini ve bunun inovasyon kapasitesi artırılarak, bilgi aktarımı sağlanarak gerçekleştirilebileceğini ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

"İnovasyon kapasitesini ve bilimsel gelişimi artırmak için kullanılan başlıca araç teknoloji transferidir. Şüphesiz teknoloji transferi sadece sanayi alanındaki iş birliğinin gelişimi için değil D-8 ülkeleri arasında her alanda iş birliğinin entegrasyonu için gereklidir. Ancak gelişen ülkelerde insan kaynaklarının eksikliği, beyin göçü, bürokratik engeller, pazar büyüklüğü, altyapı ve araştırma alanında yatırım seviyesinin yetersizliği nedeniyle bunu sağlamak çok da kolay değildir. Başarı teknoloji transferinin teknoloji iş birliğiyle değişmesiyle sağlanabilir."

Toplantıdaki temel amacın, D-8 ülkelerinin sorunlarına teknolojik iş birliğiyle çözüm bulabilmek ve teknolojik ihtiyaçlarını belirlemek olduğunu söyleyen Ergin, "Umuyoruz ki toplantı, D-8 ülkeleri arasında çok yönlü iş birliği ekosistemi için yeni bir yol ve alan oluşturacak. Bu nedenle biz var olan bilgi birikiminin ve teknoloji transferi mekanizmasının gelişimine katkıda bulunacağız. Bu sayede üye ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyon da güçlenmiş olacaktır." dedi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu da giderek büyüyen ve küresel ekonomi ile bağlarını güçlendiren İslam dünyasının, akıllı şehirler, eğitim, sağlık ve mali hizmetler alanlarında iş birliği yaparak ilerleme kaydetmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammad Mousavi ise D-8 ülkelerinin kalkınmaları için birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı. D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 1. Toplantısı'nın da 2011 yılında İstanbul'da düzenlendiğini ve bu toplantının sonucunda pek çok somut stratejinin ortaya çıktığını hatırlatan Mousavi, 4. toplantıya özel sektörün de katılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İslam Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Salah Jelassi, toplantı kapsamında somut iş birliklerini hedefleyen çalıştayların ve gerçekleştirilen ikili görüşmelerin oldukça faydalı olduğuna inandığını belirtti. Jelassi, İslam Kalkınma Bankasının Türkiye'de pek çok güçlü projeye destek verdiğini, bunların arasında şehirlerde taşıma konusunun ön plana çıktığını kaydetti.

Bankanın ayrıca teknoloji programları ve burs programları sağladığını anlatan Jelassi, Türkiye'nin kapasitesinin yüksek olduğunu ve diğer ülkeler için bu durumun bir katalizör etkisi olacağını söyledi.

Üye ülkelerin teknoloji ve Ar-Ge kapasitelerini belirlemek, üye ülkeler arasında teknolojik ve endüstriyel iş birliği alanlarına dair yol haritaları oluşturabilmek ve bu alanlarda projeler yürütmek amacıyla 2008 yılında kurulan D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü'nün 4. Toplantısı'nda, akıllı şehirler, sağlık hizmetleri, mali hizmetler ve eğitim tematik alanlarında çalıştaylar düzenlendi, D-8 ülkelerinden kamu ve özel sektör paydaşları bir araya geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :