Cumhuriyet'in 95. yılı kutlanıyor

Cumhuriyet'in 95. yılı kutlanıyor

29 Ekim dolayısıyla Etiyopya ve Nijerya'da resepsiyon verildi- Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy: - "Etiyopya hükümeti, FETÖ okullarının Türkiye'ye devredileceğini taahhüt etti. Bu kararın uygulanmasını dört gözle bekliyoruz"- Abuja Büyükelçisi Melih U

ADDİS ABABA/ABUJA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü Etiyopya ve Nijerya'da düzenlenen resepsiyonlarla kutlandı.

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy'un ev sahipliğinde, başkent Addis Ababa'da gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna, ülkedeki yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

İki ülke milli marşlarının seslendirilmesinin ardından Büyükelçi Ulusoy, misafirlere konuşma yaptı.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı sırada aynı zamanda İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanlarından birinin de açılışının yapıldığına değinen Ulusoy, havalimanın tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasiteli olacağına söyledi.

- "Etiyopya önemli bir ortak"

Türkiye'nin Etiyopya ve Eritre arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Ulusoy, ülkede yıl içerisinde önemli değişimlerin yaşandığını, atanan yeni bakanlar kuruluna ve cumhurbaşkanına başarılar dilediklerini söyledi.

"Etiyopya, Türkiye'nin Afrika'daki önemli bir ortağı." değerlendirmesinde bulunan Ulusoy, Etiyopya'nın 15 Temmuz darbe girişimini kınayan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Ulusoy, "Etiyopya hükümeti, Fethullahçı Terör Örgütü'ne ait okulların Türkiye'ye devredileceğini taahhüt etti. Bu kararın uygulanmasını dört gözle bekliyoruz." dedi.

Büyükelçi Ulusoy sonrasında misafirlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram mesajını okudu.

Misafirlere yapılan ikramla son bulan resepsiyona Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse de katıldı.

- "Türkiye Nijerya'nın Boko Haram ile mücadelesini destekliyor"

Nijerya'nın başkenti Abuja'daki büyükelçilik binasında gerçekleştirilen resepsiyonda konuşan Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Melih Ulueren ise Türkiye ile Nijerya arasındaki ikili ilişkilere önem verdiklerinin altını çizdi.

Türkiye'nin Nijerya ile 1960'dan beri diplomatik ilişki kurduğunu belirten Ulueren, "O zamandan bu yana ilişkileri daha da çok geliştirdi. Şu anda 58 Türk şirketi Nijerya'da direk yatırım yaptı. Türkiye-Nijerya ilişkilerinde kazan-kazan şeklinde bir yaklaşımımız var." diye konuştu.

Büyükelçi Ulueren, Türkiye'nin Nijerya'ya Boko Haram ile mücadelede destek verdiğine de vurgu yaparak, "Türkiye de aynı zamanda FETÖ, PKK, DEAŞ, El-Kaide ve PKK/YPG/PYD gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Terör örgütlerin yaptığı tehditlere karşı uluslararası iş birliğini güçlendirmezsek, yuvamıza zarar verirler." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :