Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonda açılan 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin AA fotoğrafları sergisi büyük ilgi gördü- Büyükelçi Ertaş:- "(Milli İradenin Yükselişi Sergisi) Türk halkı olarak demokrasiye ve milli iradeye

BÜKREŞ (AA) - Romanya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93'üncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi.

Başkent Bükreş'te bir otelde düzenlenen resepsiyon, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olanlar anısına saygı duruşunda bulunulması ve iki ülke ulusal marşlarının dinletilmesiyle başladı.

Etkinlikte konuşan Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Cumhuriyet'in kuruluşunun 93'üncü yıl dönümünü onurla kutlamanın heyecanını yaşadıklarını bildirdi.

Cumhuriyet'in ilelebet payidar olmasını temenni eden Ertaş, "Bu anlamlı günde, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu kutlu vatanı müdafaa etmek için kanları ve canlarıyla mücadele eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum." dedi.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dış temsilciliklere gönderdiği mesaj da okundu.

- "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi Sergisi"

Etkinlik kapsamında, Anadolu Ajansı (AA) muhabirleri tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin çekilen fotoğraflara yer verilen sergi de izlenime sunuldu.

Davetliler, "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi Sergisi"ndeki fotoğraflara büyük ilgi gösterdi.

Büyükelçi Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resepsiyon ve sergiye gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Romanya'nın, hain darbe teşebbüsünün ardından uluslararası alanda Türkiye'ye en erken destek veren ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Ertaş, şunları söyledi:

"Hem Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz hem bu vesileyle bu sergiyi yapıp mümkün olduğunca çok sayıda üst düzey Rumen yetkiliye ulaşmayı hedefledik. Nitekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonumuza Romanya Meclis Başkanı, hükümet kanadından Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı, Meclisten iki büyük siyasi partiden temsilciler, eski Romanya Başbakanı, Genelkurmay Başkanı, çok sayıda parlamenter ve üst düzey bürokrat katıldı. Bu vesileyle hepsine sergimizi gezdirdik. Bu sergiyi yapmamızı mümkün kılan Anadolu Ajansına ve bize burada destek veren Yunus Emre Enstitüsüne şükranlarımı sunmak istiyorum. Türk halkı olarak demokrasiye ve milli iradeye ne kadar bağlı olduğumuzu dosta düşmana göstermiş olduk."

Bükreş Valisi Paul Petrovan ise sergiyi "çok etkileyici" olarak niteledi.

Profesyonel olarak çekilmiş bu fotoğrafların aslında 15 Temmuz gecesi yaşadığı dramda Türk halkının birliğini gösterdiğine dikkati çeken Petrovan, "Böyle hain saldırılara hem kendi ülkemiz Romanya hem de Türkiye bir daha maruz kalmasın. Romanya bu olayların başından beri Türkiye'nin yanında oldu. Türkiye ile Romanya arasında sağlam dostluğumuz ve iş birliğimiz var. Türkiye, Romanya'nın iyi bir dostu." diye konuştu.

Resepsiyona, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Florin Iordache, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Ticaret ve İş Çevresi İlişkileri Bakanı Costin Grigore Borc, eski Başbakan Victor Ponta, Genelkurmay Başkanı Nicolae Ciuca ile yabancı diplomat ve bürokratların aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :