Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

Edirne Valisi Özdemir:- "15 Temmuz'da bütün dünyaya Türk halkını gücünü gösterdik. Dosta güven düşmana korku veren bu milletin ferdini ayrı ayrı kutluyorum"

EDİRNE (AA) - Edirne Valisi Günay Özdemir, "15 Temmuz'da bütün dünyaya Türk halkını gücünü gösterdik. Dosta güven düşmana korku veren bu milletin ferdini ayrı ayrı kutluyorum." dedi.

Özdemir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda, Türk halkının büyük bir gayretle kurduğu cumhuriyeti korumaya kollamaya devam ettiğini söyledi. Kurtuluş ve kuruluş mücadelesi veren şehitleri ve tüm yiğitleri minnet ve rahmetle andığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Bugünlerde ülkemizin dört bir yanında, yurdumuzun her bir köşesinde hatta Suriye ve Irak'da birliğimizi ve bütünlüğümüzü tehdit eden hainlere karşı kahramanca mücadele eden, polisimizi ve askerimizi saygıyla anıyor ve selamlıyorum. 15 Temmuz'da bütün dünyaya Türk halkını gücünü gösterdik. Dosta güven düşmana korku veren bu milletin ferdini ayrı ayrı kutluyorum. Görüldü ki bu millet vatanına, bayrağına, cumhuriyetine ve demokrasiye her zaman sahip çıkacak ve bundan sonra da sahip çıkmaya devam edecektir."

Günay'ın konuşmasının ardından kutlama pastası kesildi.

Resepsiyona, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kurum müdürleri, şehit yakınları ve gaziler ile davetliler katıldı.

- Edirne'de fener alayı

Edirne'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla fener alayı düzenlendi.

Mimar Sinan Spor salonu önünde bir araya gelen vatandaşlar "Ne mutlu Türküm diyene", "Vatan sana canım feda" sloganları atarak Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önüne geldi.

Vatandaşlar, fener alayında Türk bayrakları ve Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının yer aldığı büyük bir afiş taşıdı.

Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bu yana 13 milyon nüfustan 79 milyona ulaştığını söyledi.

Cumhuriyet sayesinde Türk milletinin yüzde 99'unun okuma yazma bildiğini ifade eden Gürkan, şöyle devam etti:

"Öyle bir cumhuriyet ki Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet, bugün çağdaş, medeni ve bizden ileri dediğimiz o öykündüğümüz Avrupa ülkelerinden on yıllar önce daha 1934'te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veriyor. İşte cumhuriyet bu. Atatürk'ün dediği gibi 'Kimsesizlerin, kimsesidir' cumhuriyet. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları cumhuriyeti kolay kurmadı. 16 Mayıs 1919'da Marmara denizinden gemiye binerken o birilerinin alkış tuttuğu savaş gemilerine, işgalci güçlere bakarak 'Geldikleri gibi giderler' boşuna demedi. Bu millet böyle büyük ve kahraman bir millettir.

Hangi şartlarda ve koşulda olursa olsun. 1919'da olduğu gibi, 1923'te olduğu gibi, 15 Temmuz 2016'da olduğu gibi cumhuriyete, Atatürk'e, demokrasiye kastedenler karşılarında Türk milletini bulacaklardır."

Fener alayına, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Edirne teşkilatı ve vatandaşlar katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler