Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyetin 93. yıl dönümü kutlamaları kapsamında TBMM'den Ulus'taki İlk Meclis binasına kadar "29 Ekim kortej yürüyüşü" düzenlendi- Kortejdeki askerler, "şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "vatan sana canım feda" yürüyüş kararı ile ilerlerken, ellerinde

ANKARA (AA) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünden Ulus'taki İlk Meclis binasına kadar "kortej yürüyüşü" düzenlendi.

TBMM'nin Atatürk Bulvarı kapısı önünden saat 13.00'de başlayan "29 Ekim kortej yürüyüşü" dolayısıyla çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Bulvara çıkan yollar trafiğe kapatılırken, çevik kuvvet, dedektör köpekleri ve drone aracılığıyla yürüyüş güzergahı kontrol edildi.

Yürüyüş, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehteran Birliği'nin gösterisi ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından başladı.

Kortejin önünde aralarında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında yaralanan vatandaşların da bulunduğu gaziler yer alırken, lise öğrencileri, 18 metre uzunluğunda Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıdı. Çeşitli okullardan gelen minik öğrenciler de "29 Ekim kortej yürüyüşü"ne katıldı.

TSK Armoni Mızıkası, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığından oluşan Karma Bando'nun marşları eşliğinde ilerleyen kortejde, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatına katılan askerleri temsilen "Tarihi Bölük" ile polisler ve özel harekat timleri de yer aldı.

Kortejdeki askerler, "şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "vatan sana canım feda" yürüyüş kararı ile ilerlerken, ellerinde Türk bayrakları ile töreni izleyen vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Atatürk Bulvarı'ndan Ulus Meydanına ulaşan kortej yürüyüşü, İlk Meclis önünde Karma Bando'nun çaldığı marşlarla son buldu.

- 15 Temmuz gazileri de katıldı

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Genelkurmay Başkanlığı önünde babaları Necati Sayın ve enişteleri Fazıl Gürs'ü şehit veren, kendileri de gazi olan Ülkü Sayın ve Ayşe Emine Sayın kardeşler de kortej yürüyüşüne katıldı.

AA muhabirine konuşan kardeşler, o gece yaşadıklarını anlattı. Genelkurmay Başkanlığı önünde bir tankın kendisini, eniştesini ve babasını ezip alt geçit köprüsünden aşağı düşürdüğünü ve babası ile eniştesinin şehit olduğunu anlatan Ülkü Sayın, "Devletimize gerçekten teşekkür ediyoruz. Onlar bu şekilde olmasaydı, biz de bunu yapamazdık belki. Bunların hepsi bir bütün. Böyle halka böyle devlet, böyle devlete böyle halk. Çok şükür." diye konuştu.

Ayşe Emine Sayın ise "İlk önce evde fark ettik uçakların geçmesiyle... Sonra Cumhurbaşkanımız da açıklama yapınca zaten daha fazla beklemeden yollara çıktık. Genelkurmay'a kadar geldik. Tank bizi sıkıştırdı. Böyle bir şey yapabileceklerini hiç düşünememiştik." dedi.

Alanın 15 Temmuz gecesi tamamen karanlık olduğunu belirten Sayın, Genelkurmay Başkanlığı önündeki alt geçit köprüsünü işaret ederek şöyle konuştu:

"Bu köprüden babam, eniştem, ablam düştü. Ben de köprüde asılı kaldım. Ayaklarımı demir sıkıştırdı. Her şeyi hatırlıyorum. Bunu yaşayanlar bilir, kesinlikle bir oyun değildi. Halkımız çok şeyi durdurmayı başardı. Gururluyuz şimdi buraya geldik. Yeniden eski hayatımıza dönmek, huzurumuzun yerinde olması çok güzel bir duygu. O gün bizlere gazi olmak nasip oldu. Bugün de burada olmak bizi çok gururlandırıyor. Biz de temsil edebiliyoruz halkımızı. Kutluyoruz bugünü, gururluyuz."

- Yaşına aldırış etmeden gururla yürüdü

Kortejde Türk bayrağını elinden hiç bırakmadan yürüyen 82 yaşındaki Fatma Kurthasan, "Hiç yorulmadım. Heyecan var, zevk var, hırs var, vatan var. O yüzden hiç yorulmadım. Herkes yürüyor ben niye yürümeyeyim? Heyecanım var. Bayram heyecanı var." sözleriyle yaşadığı coşkuyu anlattı.

Kurthasan, oğlunun da albay olduğunu, zorluklar içinde yetiştirdiğini söyleyerek, "Bir gecekonduda zorluklarla büyüttüm. Dört çocuk yetiştirdim. O da yetişti Allah'ın izniyle asker oldu. Asker annelerinden de Allah razı olsun, asker yetiştirdikleri için. Hepsi vatan bekçileri." dedi.

- Geniş güvenlik önlemleri alındı

Bu arada Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenecek yürüyüşler için Birinci Meclisten Kızılay ve Anıtkabir yönüne geniş güvenlik önlemi aldı.

Yürüyüşler nedeniyle güzergah boyu arama noktaları oluşturuldu. Çankırı Caddesi, Anafartalar Caddesi, Ulus Atatürk Heykeli ile Gençlik Parkı metro çıkışlarında üst araması yapıldı. Kutlama yürüyüşlerine katılmak isteyen vatandaşlar, "üçlü süzmeli" arama yöntemi olan hareketli uygulama noktalarından geçirilerek toplanma alanına alındı.

Güvenlik önlemleri çerçevesinde Ankara üzerinde devriye uçuşu yapan polis helikopteri yer ekiplerine bilgi verdi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, Ankara genelinde 9 bin polis, yoğunlaştırılmış asayiş uygulamaları yaparak, gece saatlerine kadar mesaide olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :