Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

Afganistan'da Cumhuriyet Bayramı kutlandı

MEZAR-I ŞERİF (AA) - Cumhuriyetin kuruluşunun 93'üncü yıl dönümü, Afganistan'ın kuzeyinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren tarafından verilen resepsiyona milletvekilleri ve üst düzey yetkililerin yanı sıra yabancı misyon temsilcileri de katıldı.

Başkonsolos Erdeviren, törenin açılış konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurduktan sonra sosyal, siyasi, eğitim ve iktisadi alanlar başta olmak üzere birçok alanda önemli devrimler gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden itibaren her türlü zorluğun üstesinden geldiğini ve yoluna daha güçlü şekilde devam ettiğini ifade eden Erdeviren, ''15 Temmuz'da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu kişiler tarafından girişilen darbe teşebbüsü, tarihi bir dayanışma örneği gösteren halkımız, devletine, milletine sadık silahlı kuvvetler mensupları ve polisimizin karşı koymasıyla engellenmiştir.'' diye konuştu.

Başkonsolos Erdeviren, Türkiye ile Afganistan ilişkilerine de değinerek iki ülke halkı arasındaki dayanışmanın, kardeşler arasındaki dayanışma olduğunu belirtti.

- ''Türkiye'nin destekleri devam edecektir''

Türkiye'nin Afganistan'ın kalkınmasına yönelik desteğinin devam edeceğini dile getiren Erdeviren, 2002-2015 yıllarında kalkınma yardımların 962 milyon doları aştığını vurguladı.

Erdeviren, yapılan yardımların önemli bölümünün Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hayata geçirildiğini aktardı.

Erdeviren, diğer ülkelerde de olduğu gibi Afganistan'daki FETÖ okullarının devralınmasına dair hususları görüşmek üzere milli eğitim bakanlığı ve Maarif Vakfı yetkililerinden oluşan üst düzey bir heyetin geçtiğimiz günlerde Afgan makamlarıyla temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Belh Vali Vekili Muhammad İshak Serveri de Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğun yüzyıllara dayanan tarihe sahip olduğunu, bu dostluk bağının gün geçtikçe daha pekişerek sürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin Afganistan'da birçok alanda yardım faaliyetleri gerçekleştirdiğini dile getiren Serveri, eğitim alanındaki yardımların Afganistan'ın geleceği için önemli yatırım olduğunun altını çizdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler