Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

İstanbul'daki kutlamalar kapsamında Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi- Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu - İstanbul Valisi Şahin:- "Cumhuriyet, İstiklal Harbimizin, bu kutsal dirilişin ateşinde ş

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin,1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Vali Şahin günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, tarihin altın sayfalarından birinin yıl dönümünde olduklarını söyledi.

Bağımsız bir vatanda, hür bir milletin evlatları olmanın onurunu yaşadıklarını aktaran Şahin, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletimizin ölüm kalım savaşının zaferle sonuçlandığı ve tüm dünyaya aziz milletimizin bağımsızlığını haykırdığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu olsun." diye konuştu.

Hürriyete aşık bir millet olduklarını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Tarih boyunca hiçbir boyunduruğa girmedik. Hep hür yaşadık, hep hür yaşayacağız. Bağımsızlık bu büyük milletin karakteridir. Bu karakterini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. İstiklal Harbimiz, bizim bağımsızlık tutkumuzun şeref tablosudur. 'Bitti' denilen, 'yenildi' denilen millet, Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde dimdik ayakta olduğunu dünya aleme ispat etmiştir. Bağımsızlık için İstiklal Harbi'nde nasıl şehit vermişsek, gerektiğinde bugün de hiçbir vatan evladı şehit olmaktan asla çekinmeyecektir. Bağımsızlığın bedelini bu millet dün de kanıyla ödedi, bugün de kanıyla ödemekten çekinmeyecektir. Cumhuriyet, İstiklal Harbimizin, bu kutsal dirilişin ateşinde şekillenmiştir. Cumhuriyet, millet ve devlet olarak bizim bağımsızlık istek ve irademizin nişanesidir. Ama sadece bununla da sınırlı değildir. Cumhuriyet aynı zamanda emperyalizme ve sömürüye karşı tarihteki en büyük kavgayı taçlandırır. Emperyalist devletletin zalim pençelerine düşen bütün mazlum milletlerin istiklal meşalesidir. Bağımsız bir millet olarak, bağımsız bir vatanda yaşamak uğruna binlerce şehidimiz kara toprağa düşerken, aynı zamanda bütün mazlumların haysiyetini savunmuştur. Esir milletlere örnek olmuştur. Esaret altına düşmenin ve esir yaşamanın kader olmadığını ispatlamıştır."

- "Nifak tohumu ekenlerin, şansı yok"

Vali Şahin, hürriyetin milletin cesaretine emanet olduğunu aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu dün de böyleydi, bugün de böyledir. Harici düşmanlarımız gibi dahili düşmanlar da milletin cesur göğsüne çarpıp paramparça olmuşlardır ve olacaklardır. 15 Temmuz gecesi, bu hakikati bizlere bir kez daha göstermiştir. Kahraman İstanbul halkı, hainleri eliyle ve bedenleriyle tarihin karanlığına gömmüştür. Hain FETÖ'cü çete, milletin cesareti karşısında acı bir yenilgi tatmıştır. Bu karanlık çete, çok hesaplar yapmış, çok sayıda karanlık tezgahlar kurmuş ama bir şeyi unutmuş, o da bu milletin cesareti ve gücü. İşte o noktada bütün hesapları yerle yeksan oldu. Şimdi bu ihanetlerinin hesabını adil ve yüce yargı önünde veriyorlar ve sonucunda hak ettikleri cezayı çekeceklerdir. İçimize nifak tohumu ekmek isteyenlerin hiçbir zaman şansı yoktur. Bu kötü niyet sahibi hep hüsrana uğramıştır ve bundan sonra da uğrayacaktır. Her tür musibet ve hain teşebbüs milletimizin birlik ve beraberliğinin muhkem seddine çarpacak ve zeval bulacaktır."

Sadece vatan sathında değil, bölge ve dünya genelinde asil bir milletin evlatları olduklarını aktaran Şahin, bunun gereğini layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

- "Türkiye'yi örnek alsınlar"

İstanbul Valisi Şahin, bu milletin vicdan ve hamiyet sahibi olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Biz 'Kimin ne hali varsa, görsün.' demedik. Çocukları ve kadınları bombaların ve mermilerin dehşetine terk etmedik. Milyonlarca Suriyeli kardeşimize ensar olduk. Onlara kapımızı, evimizi ve gönlümüzü açtık. Bütün bu gayretlerimiz için millet olarak hiçbir zaman yüksünmedik. Zahmet ve mihnet hissetmedik. Buradan bütün dünyaya seslenmek isterim; bu muhteşem ve güzel ülke, büyük milletinin insanlığından ders alsınlar, artık vicdanlarını uyandırsınlar. Suriye'deki dramı bitirmek için samimi ve ciddi gayret göstersinler. Eğer onlar neyin nasıl yapılacağını bilmiyorlarsa Türkiye gözlerinin önündedir. Bize baksınlar, bize bakınca merhamet ve sevginin en güzel örneğini bulacaklardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkumdur.' der. Yine Atatürk, Türk çocuğunun ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacağına işaret eder. Tarih, boş bir bilgi değildir. Tarihimizi çok iyi bilmeye, ondan gereken dersleri çıkarmaya mecburuz. Tarihimizin son iki asrı sayısız derslerle doludur. Özellikle İstiklal Harbimizin bu tarihte çok apayrı bir yeri vardır. Genç nesillerimiz İstiklal Harbimizin her bir noktasını ve her bir kahramanını çok iyi öğrenmelidir."

Kutlama töreninde daha sonra, çeşitli okulların halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Törende, bando takımı eşliğinde muharip gaziler, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polisler, bisikletli gruplar ve klasik araçlar geçiş yaptı.

Törende, asker ve araçların geçişi, alanda bulunan vatandaşlardan alkış aldı. Törene büyük ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Vatan Caddesi'nin tören için ayrılan kısımlarının kenarlarını doldurdu.

Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar arama noktalarından aranarak alana alındı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

Öte yandan İstanbul genelinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 93. yıl dönümü kapsamında düzenlenen kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere, Vali Şahin, Orgeneral Avsever ve Başkan Topbaş tarafından ödülleri verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :