Cumhuriyet 93 yaşında

Cumhuriyet 93 yaşında

Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi

BAKÜ (AA) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bakü Türk Şehitliğinde tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ateşe Tuğgeneral Zafer Ocak, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve Büyükelçi Özoral'ın Şehitlik Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan törende milli marşlar okundu. Özoral, şehitlik anı defterini imzaladı.

Deftere, heyecanla kutlamakta oldukları Cumhuriyetin ilanının 93. yıl dönümünde kahramanlık ve hatırlarını anmak için şehitlerin manevi huzurunda bulunduklarını yazan Özoral, onların vatan toprağı için fedakarca cepheden cepheye koştuğu günlerde özgürlüğü tehdit altında olan Azerbaycanlı kardeşlerinin yardımına koşmakta tereddüt etmediğini kaydetti.

Anadolu insanının gösterdiği milli dirençle o zaman yedi düvelin ayaklarına vurmaya çalıştığı prangayı, üzerlerine geçirmek istediği tahakküm örtüsünü parçaladığını ifade eden Özoral, deftere şunları yazdı:

"Ne var ki, onların direndiği ve mücadele ettiği bu şer odaklarının içerisindeki işbirlikçi tortu, 93 yıl sonra tekrar Türkiye Cumhuriyeti'nin surlarında gedik açmayı denemiş, 15 Temmuz 2016 tarihinde, Cumhuriyetimize, demokrasimize, hürriyetimize ve milletimize kara bir leke sürmeye kalkışmış, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu dahili ve harici bedhahların bütün çabaları Türk milletinin damarlarındaki asil kandan gelen kudret ile bir kere daha ezilmiştir."

Şehitlerin Azerbaycan'da yazdığı kahramanlık destanını bugün ilişkilerin üzerinde yükseldiği "bir millet, iki devlet" anlayışının en somut göstergesi olduğunu ifade eden Özoral, onların Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağlarının mimarı olduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ın dört bir köşesinde yer alan Türk şehit kabirlerinin ebedi kardeşliğin şeref nişanı olduğunu belirten Özoral, bu anlamlı günde başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan uğrunda canlarını feda etmiş tüm şehitlerin kutsal hatırası önünde saygı ve şükranla eğildiklerini kaydetti.

Katılımcılarla temsili şehit mezarlarına karanfiller bırakan Özoral, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret ederek buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk sundu.

Cumhuriyet 93 yaşında

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :