Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (5)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (5)

"(ABD'de görülen Hakan Atilla davası) Bu kararı şiddetle kınıyoruz ve reddediyoruz. Hakan Atilla'ya yapılan çok büyük bir haksızlıktır bu. Bu şimdi savcının talebi. Hakimin ne karar vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biz bunun her yönden takipçisi

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'de görülen Hakan Atilla davasına ilişkin, "Bu kararı şiddetle kınıyoruz ve reddediyoruz. Hakan Atilla'ya yapılan çok büyük bir haksızlıktır bu. Bu şimdi savcının talebi. Hakimin ne karar vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biz bunun her yönden takipçisi olacağız, takipçisi olmaya da devam edeceğiz." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD'de de görülen Hakan Atilla Davası'na ilişkin bir soru üzerine Kalın, bu davanın, bir hukuk skandalı olduğunun altını çizdi.

"İran ambargosunun delindiği" iddiasıyla böyle başka bir davanın geçen 6-7 yıl içerisinde hiç olmadığına dikkati çeken Kalın, bu konulara Avrupa'da 20 bankanın da muhatap olduğunu, Amerikalıların yaptırımları izleme komitesiyle müzakereler sonucunda belli konularda anlaşılarak bu işin bir şekilde çözüldüğünü dile getirdi.

Hakan Atilla davasında ise bunun çok dışında bir yol izlendiğinin görüldüğünü vurgulayan Kalın, şöyle konuştu:

"Dava sürecinde neler yaşandığını hepimiz izledik. 'Şahit' diye çıkarttıkları kişilerin hangi şekillerde FBI tarafından getirildiğini, kendilerine para verildiğini, sahte deliller üretip bunları mahkemeye sunduklarını bizzat mahkemede kendileri zaten itiraf ettiler. Şahit olarak çıkarttıkları o kişinin hala FBI'ın aylık verdiği parayla New York'ta yaşadığını da herkes biliyor. Dolayısıyla ortada çok başka bir oyun var. Bu oyunun devamı... Tabi bu kararı şiddetle kınıyoruz ve reddediyoruz. Hakan Atilla'ya yapılan çok büyük bir haksızlıktır bu. Bu şimdi savcının talebi. Hakimin ne karar vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biz bunun her yönden takipçisi olacağız, takipçisi olmaya da devam edeceğiz."

Kalın, masum bir Türk vatandaşının bu şekilde dava konusu yapılmasının, haksız yere aylardır tutuklu bulunmasının, şimdi de böyle bir cezayla karşı karşıya bulunmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenli bölgelerde mülteciler için konut yapılması teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki güvenli bölgelerde mülteciler için konut yaptırılması teklifine ilişkin bir soru üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu teklifini bir kaç yıldan beri dile getirdiğini söyledi.

Bu teklifin Amerikalılara, Almanlara, Ruslara, İranlılara ve Suudlara söylendiğini dile getiren Kalın, bunun için önce güvenli bir bölgenin oluşturulması gerektiğini ancak bu konuya uluslar arası toplumun bigane kaldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye tarafından Cerablus ile Azez arası, şimdi de Afrin bölgesinde bu güvenli bölgenin filen sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye burada fazlasıyla yük taşıyan bir ülkedir. Eğer uluslar arası toplum, Amerika'sından Avrupa'sına, Körfez ülkelerinden Rusya'sına, İran'ına kadar gerçekten Suriye'de kalıcı bir çözümün hayata geçirilmesi, mültecilerin evlerine, ülkelerine geri dönmesi ve orada minimum askeri, insani şartlara kavuşmasını istiyorlarsa Türkiye'nin bu teklifine olumlu yaklaşırlar. Ama Türkiye bunu tek başına yapacak değil elbette."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sanatçıların Hatay ziyaretinde bir askerin, selfi çeken görüntüsünün ardından görevinden alındığına dair" iddiaların hatırlatılması üzerine Kalın, "Bu çok insani bir tabloydu aslında. Bazı yazarlar da yazdılar bunu." dedi. Kalın, selfi çeken askerin görevinden alındığına dair kendisine gelen bir bilginin olmadığını bildirdi.

- "Biz şehit yakınlarının evlerine her aman gittik gidiyoruz"

Söz konusu ziyaretin amacının askerlerin acılarını paylaşmak ve hala cephede olan askerlerin moral ve motivasyonunu yüksek tutmak olduğunu belirten Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Bir şehit yakının evine gidin" şeklindeki eleştirilerine ilişkin şunları söyledi:

"Biz şehit yakınlarının evlerine her aman gittik, gidiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız mutlaka ya şehit yakınlarının ailelerini ziyaret etmiştir ya aramıştır. Gerekli bütün ihtiyaçları karşılanmıştır, karşılanmaya da devam edecektir. Aynı şekilde Başbakanımız, bakanlarımız, Genelkurmay Başkanımız, komutanlarımız herkes bu konuda birlik ve beraberlik içerisinde. Sayın Kılıçdaroğlu'na şunu sormak lazım; sizi tutan ne? Buyurun siz de gidin, bir sınır karakolunu sizde ziyaret edin. Yanınıza kimi almak istiyorsanız buyurun alın. Siz gitmek istediniz de oradaki komutan, vali, 'Hayır, gelmeyin' mi dedi? Kendileri de gitsinler. Hatta kamuflaj giysinler. Gitsinler, askerlerimizle birlik beraberlik içerisinde olduklarını net bir şekilde ortaya koysunlar. Zeytin Dalı Harekatı'nın başarını hazmedemeyenler kulübünde bulunmaktan artık vazgeçsinler."

- "FETÖ ile mücadele milli güvenlik meselelerinden birisidir"

"Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın 18 ülkede 80 FETÖ'cünün paketlendiği" yönündeki sözleri hatırlatılarak, bunların hangileri olduğu ve devamının gelip gelmeyeceği yönündeki soru üzerine Kalın şu ifadeleri kullandı:

"Elbette. FETÖ ile mücadele, Türkiye Cumhuriyeti devletinin öncelikli milli güvenlik meselelerinden birisidir. Türkiye'de, Balkanlar'dan Afrika'ya, Asya'dan Amerika'ya nerede bulunurlarsa bulunsunlar, bu ihanet şebekesine karşı mücadele en etkili bir şekilde devam etmiştir, bundan sonra da edecektir. Gittiğimiz ülkelerde bunu mevkidaşlarımızla, en üt düzeyde, farklı düzeylerde paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. FETÖ ile mücadelede biz hiçbir zaman hukuk dışı bir eylemin içerisinde olmadık. Son Kosova hadisesi de Kosova makamlarıyla gerçekleştirilmiş bir eylemdir. Aynı şekilde diğer ülkelerden de bu tür iadeler olduğunda yaptığımız; suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde hayata geçirilen eylemlerdir bunlar. Dolasıyla aslında o ülkeler için de bir güvenlik zaafının ortadan kaldırılmasıdır bu. Çünkü ülkemizde bütün bu suçları işleyenler yarın öbür gün belli bir noktaya geldiklerinde o ülkelerde de benzer faaliyetlerin içerisinde mutlaka girerler, gireceklerdir. O ülkeler için de bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Dolayısıyla nereye giderlerse gitsinler, hangi kılıfa girerlerse girsinler, hangi ismi alırlarsa alsınlar, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz bütün ilgili birimlerimizle, makamlarımızla FETÖ ile mücadeleye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. "

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :