Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı:(1)- "(Haşdi Şabi'nin, Telafer'e doğru hareket ettiğine ilişkin) Konuyla ilgili olarak ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm, bizim içeriden aldığımız bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Şu

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, Irak'ın Musul kentine bağlı Türkmen kenti Telafer'e doğru hareket ettiğine ilişkin, "Konuyla ilgili olarak ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm, bizim içeriden aldığımız bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Haşdi Şabi'nin şu anda Musul'un 80 kilometre kadar güneyinde olduğuna dair bilgiler geldi ama o bilgilerden sonra biraz daha belki şartlar değişmiş olabilir ya daha onlar püskürtülmüş olabilir veya ilerlemiş olsalar bile onu ancak belki şimdi alabilirim ama ciddi bir mesafe alacaklarını zannetmiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Cumhuriyetin 93. Yıl Dönümü Resepsiyonu'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, Irak'ın Musul kentine bağlı Türkmen kenti Telafer'e doğru hareket ettiğine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Konuyla ilgili olarak ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm, bizim içeriden aldığımız bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Haşdi Şabi'nin şu anda Musul'un 80 kilometre kadar güneyinde olduğuna dair bilgiler geldi ama o bilgilerden sonra belki biraz daha şartlar değişmiş olabilir ya daha onlar püskürtülmüş olabilir veya ilerlemiş olsalar bile onu ancak belki şimdi alabilirim ama ciddi bir mesafe alacaklarını zannetmiyorum." ifadelerini kullandı.

"Telafer meselesi, bizim için hassas bir konu." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Telafer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki, Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia, yarısı Sünni. Biz tabii, değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu buna tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur. Biz zaten şu anda Dohuk'ta varız ama Dohuk mevcutla değil daha da desteklenme noktasında da Silopi'de ayrıca şu anda konuşlanmış vaziyetteyiz. Daha da bunu yoğunlaştırmak gibi bir gayretin içerisinde de olacağımızı ayrıca ifade etmek isterim. Ama Telafer ve Sincar şu anda bizim için hassas hedeflerdir. Tabii Ninova muhafızları, aynı şekilde Peşmergeler onların hepsiyle müşterek bir çalışma da devam ediyor."

ABD Başkanı Barack Obama ile de bu konuları görüştüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle zannediyorum ki Sayın Obama'nın da Irak tarafıyla görüşmeleri oldu çünkü beyanlarından onu hissettik." dedi.

- "Özgür Suriye Ordusu şu ana kadar kendini ispatlamış bir güç"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, "Obama görüşmesine dair, 'Suriye Rakka operasyonunu birlikte yapabiliriz' biçiminde açıklamalarınız da olmuştu. Amerikan tarafının yaklaşımı nedir, Türkiye'nin bu arzusu, bu iş birliği teklifine karşı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili olarak doğrusu net bir cevap henüz alabilmiş değiliz. Çünkü onlar planları içerisinde hala PYD ve YPG var. Tabii biz de kendilerine diyoruz ki, 'Burada siz eğer PYD ve YPG'yi bu işin içine sokacak olursanız biz burada olmayız ki onlara zaten ihtiyaç yok. Burada biz bunu yanınıza farklı koalisyon güçleri de alacaksanız onları da alın, koalisyon güçleri almayacaksanız biz sizlerle beraber Amerika-Türkiye birlikte bu işi rahatlıkla yapabiliriz. Bu konuda bizim hiçbir endişemiz yok ve sizler eğer havadan lojistik desteği verecekseniz bunu verirsiniz, kara noktasında da zaten Özgür Suriye Ordusu şu ana kadar kendini ispatlamış bir güç ve bizim de onlara ayrıca yetişmiş güçlerimizle desteğimiz var bunu birlikte yürütürüz' dedik. Şu anda güvenlik güçlerimiz birbirleriyle sürekli görüşme halindeler bu görüşmelerimiz de ayrıca devam ediyor."

Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde PYD'ye havadan yapılan büyük operasyon sonrasında hava operasyonlarının kesildiğine yönelik bir hatırlatma yapılarak, "Bir sıkıntı mı var acaba hava operasyonlarında?" sorusunu Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Sıkıntı noktası şurada, yani Rusya özellikle bu bölgede biliyorsunuz Halep çevresinde attıkları bazı adımlar vardı, Rusya'yla arkadaşlarımızın yaptığı görüşmeler neticesinde onların doğuya gelmeyeceklerini, Afrin tarafında kalacaklarını özellikle vurguladıkları için onları Afrin'e çekmeleri noktasında bizim uyarılarımız var, ikazımız var ve onlar da bu çalışmayı yaptıklarını, yapacaklarını söylüyorlar yapmadıkları takdirde de müdahalemizin devam edeceğini zaten kendilerine söyledik. Şu anda bu bizim düşüncelerimizin istikametinde bir hareket söz konusu olduğu için bizden de buna karşı bir tepki olmadı."

- "Ülkemizin geleceği için hayırlı gelişmelerdir diye düşünüyorum"

Anayasa değişikliği, başkanlık sistemi, MHP'nin tavrı, referandum, erken seçim gibi tartışmalara bakışının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada benim ancak anayasaya bakışım olabilir, diğer konular daha çok hükümetin ilgili alanı içerisindedir. Anayasa meselesinde şu anda iktidar partisiyle özellikle MHP'nin yapmış olduğu çalışma veya görüşme bana göre bunlar ülkemizin geleceği için hayırlı gelişmelerdir diye düşünüyorum ve her iki siyasi partinin 'Bir mesafe alalım, oturalım, konuşalım' demeleri yani özellikle demokrasinin egemen olduğu bir ülkede zaten milletimizin de beklentisidir. Yani 'Bir siyasi partiler silsilesinin egemen olduğu parlamento içerisinde niçin anlaşmalar olmasın, niçin bir araya gelip bunlar konuşulmaz' diye milletim bunları hep soruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu tür gelişmelerin Cumhurbaşkanı olarak kendisini sevindirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan dolayı da mutluyum ve temennim odur ki yani bu anayasa çalışması içerisindeki maddelerin şu anda tabii içerik olarak neler olduğunu bilmiyorum ama burada atılacak olumlu adımlar milletimi gerçekten çok çok sevindirecektir ve milletim de atılan bu adımın arkasında olacaktır diye inanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğinin TBMM'den alacağı 330 oyla referanduma gitmesi halinde umutlu olup olmadığı yönündeki soruya, "Benim onda inancım tam, benim milletime olan inancım tam ve milletim kesinlikle bu işte gereğini yapacaktır diye düşünüyorum." karşılığını verdi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler