Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman:- "İki ülke lideri arasında yapılacak zirveye istinaden, dış politikada olduğu gibi ekonomik ilişkilerde de kademeli normalleşme beklentisi hakim"

İZMİR (AA) - Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Saint Petersburg'da yapacağı görüşmeyle iki ülke arasında dış politikada olduğu gibi ekonomik ilişkilerde de kademeli normalleşme beklentisinin hakim olduğunu bildirdi.

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin düşen ithalat, ihracat ve turizm gibi rakamlarını kısa süre içinde olumlu etkileyeceğini belirtti.

Rusya'nın 3 milyar 591 milyon dolar ihracat ve 20 milyar 400 milyon dolar ithalat hacmi ile Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Kahraman, "Her ne kadar ihracat hacmi az gibi gözükse de özellikle tarım ve tekstil ürünleri açısından Rusya önemli bir pazar konumunda. 2015 yılında Rusya ekonomisindeki yüzde 3,7'lik küçülmeye ilaveten, uçak kriziyle birlikte de ekonomik yaptırımlar yaşandı ve özellikle dış ticaret, istihdam kısıtlamaları, vize muafiyetlerini tek taraflı askıya alması sonucunda ticaret hacmi daha da daraldı. Geçen yılın 7 aylık ihracat sıralamasında 9. sırada bulunan Rusya, bu yılın aynı döneminde 20. sıraya geriledi. Gelişmeler, turizm sektörünü de etkiledi ve yılın ilk yarısında Rus turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 83 oranında azaldı. Başta sanayi, sağlık ve konut başta olmak üzere Türk müteahhitlik firmaları da etkilendi." değerlendirmesini yaptı.

Kahraman, iki ülke arasında 22 Temmuz'da imzalanan, 2016-2019 ticari, ekonomik, bilim ve teknik konularını kapsayan, orta vadeli kararnamenin yürürlüğe girdiğini belirterek, "Ayrıca her iki ülkedeki yatırım projelerinin finansmanına ilişkin ortak fon kurulmasına ilişkin iş birliğinin de yenilenmesine karar verildi. Saint Petersburg'da iki ülke lideri arasında yapılacak zirveye istinaden, dış politikada olduğu gibi ekonomik ilişkilerde de kademeli normalleşme beklentisi hakim" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki olumlu gelişmelerin ardından özellikle ithalat, ihracat ve turizmde ticaret hacminin çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceğin olasılığının bulunduğunu, bu etkilerin 2017'den itibaren daha net görülebileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler