Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisi aşçıları heyecanlandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisi aşçıları heyecanlandırdı

TAFED Başkanı Zeki Açıköz: "Cumhurbaşkanımızın bu konuya işaret etmesi, geleneksel Türk mutfağının uçması demektir"

AYDIN (AA) - Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Geleneksel Türk mutfağı yarışması" önerisinin Türk mutfağının tanıtımı için önemli olduğunu belirtti.

Açıköz, yaptığı açıklamada, Efes Kongre Merkezi'nde Platform Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı (Aegean Hosttech) kapsamında gerçekleştirilen 1. Ulusal Ege Şefler Şampiyonası ile 2. Ulusal Üniversitelerarası Aşçılık Şampiyonası'nın büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Televizyonlardaki yemek yarışmalarının bazılarının faydalı bazılarının ise anlamsız olduğunu savunan Açıköz, "Cumhurbaşkanımızın geleneksel Türk mutfağını adres göstermesi bizi çok sevindirdi. Biz, anneannemizin, babaannemizin yaptığı yemeklerin öğrenilmesini, bu lezzetlerin gelecek kuşaklara en iyi eller aracılığıyla aktarılmasını istiyoruz. 7 bölgemizde Türk mutfağıyla ilgili araştırmalar yapıyor, bunların nasıl sergilenmesi gerektiği konusunda hem yarışma hem de gurme yemek sunumu yapıyoruz. Bunun çok daha geniş kitlelere iletilmesi lazım" dedi.

Bu konuda kendilerinin hazır olduğunu ifade eden Açıköz, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın bu konuya işaret etmesi, geleneksel Türk mutfağının uçması demektir. TAFED olarak kendime ve ekibime güveniyorum. Yarışma ya da yemeklerimizin lezzeti konusundaki iddiamı da şöyle ifade etmek istiyorum; 'Haydi yapalım' desinler, bu işi beceremezsek kendimi çatıdan atarım."

- Türkçe menü yurt dışında da olmalı

Geleneksel Türk mutfağının yurt dışı menülerinde de olması gerektiğini kaydeden Açıköz, "Yurt dışında şiş kebap, pide ve döner dışında 'yemeğimiz var' denilsin, mesleği bırakırım. Çünkü yok. Yurt dışında menülerde olmalıyız ama Türk yemeklerinin orijinal isimleriyle olmalıyız. Pideye 'Turkish pizza' yazıyorlar. Ne ilgisi var? 'Turkish Ravioli' diyorlar. Neden benim mantım ravioli olsun. Yemeklerimizi, kültürümüze ve dilimize sahip çıkarak tanıtmalıyız" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :