Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği uzay yolculuğu için başvuru ekranı açıldı! İşte tüm detaylar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği uzay yolculuğu için başvuru ekranı açıldı! İşte tüm detaylar

Türkiye Uzay Ajansı tarafından, başvurular arasından belirlenen 1 kişi Cumhuriyet'in 100. yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihini duyurduğu Milli Uzay Programı, başvuru şartları belli oldu.. İşte detaylar..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bir vatandaşın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğini açıkladı. Türkiye'den uzaya gidebilecek 1 kişinin seçileceği için başvurular, 23 Haziran 2022 saat 20:23’e kadar alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir Türk vatandaşı uluslararası uzay istasyonuna gönderilecek. Bu milli göreve başvuru için http://uzaya.gov.tr adresini oluşturduk. 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilir" açıklamasının ardından başvurular başlarken uzaya.gov.tr adresi yoğunluk nedeniyle kilitlendi.

"BİR VATANDAŞIMIZI UZAYA GÖNDERİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

  • Birçok insan uzaya gitme hayali kurmuştur. Artık o vakit geldi. Milli Uzay Programımız çerçevesinde 1 Türk vatandaşımızın uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz.

  • Bu milli bir görev olacak. Uzaya göndereceğimiz vatandaşımız kendisinin ya da Türkiye'deki diğer bilim insanlarının yer çekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve deneyleri gerçekleştirme imkanına sahip olsun. Bu milli göreve başvurmak için uzaya.gov.tr adresini oluşturduk. 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilirler.

  • Başvurular arasından çekilecek ve seçilecek iki aday bilim elçimiz olarak uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Eğitimlerin sonunda iki adaydan biri üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında uluslararası uzay istasyonuna gönderilecek. Şüphesiz göklere en çok yakışan bayrak ayyıldızlığı al bayrağımızdır.

  • İnşallah Türkiye'nin tecrübe ettiği diğer birçok ilk gibi bu tarihi adımın onurunu milletimize yaşatmak da yine hükümetimize nasip olacaktır. Gelecekteki milli kahramanımıza şimdiden başarılar temenni ediyorum. Biz hala Neil Armstrong'u unutmadık. Şimdi de içimizden biri gidecek. İnşallah onu da bizden sonraki gelecek nesiller unutmayacaklar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’te uzayda bir Türk olacak. Türk Uzay Yolcusu Uluslararası Uzay İstasyonu’na bilimsel araştırmalar için gönderilecek. Seçilecek 2 adaydan biri 10 gün süreyle istasyonda kalacak. İşte, Türkiye Uzay Ajansı Milli Uzay Programı ve başvuru detayları...

MİLLİ UZAY PROGRAMI NEDİR?

Milli Uzay Programı, dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek üzere ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırlanmış kapsamlı bir projedir.

MİLLİ UZAY PROGRAMI BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLIYOR-BİTİYOR?

Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak şanslı kişilerin belirlenmesi için geliştirilen Milli Uzay Programı başvuruları başladı. Programa son başvuru tarihi ise 23 Haziran 2022 olarak duyuruldu.

Türkiye Uzay Ajansı'nın Milli Uzay Programı'na katılmak isteyenler uzaya.gov.tr adresinden başvurularını tamamlayabilecekler.

MİLLİ UZAY PROGRAMINA BAŞVURACAK ADAYLAR İÇİN ŞARTLAR NELER?

Türkiye Uzay Ajansı, başvuru şartlarını duyurdu. Buna göre, Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler, fen bilimleri ve temel bilimler alanlarında eğitim ve tıp fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek.

Adayların 149.5-190.5 santimetre boya ve 43-110 kilogram ağırlığa sahip olması gerekiyor. Her iki gözde de doğal olarak veya gözlük, kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 (Snellen20/20) görme keskinliği aranacak adaylara yapılacak muayenelerde tansiyon problemi olup olmadığına bakılacak.

Milli Uzay Programına katılabilmek için TUA MİLLİ UZAY PROGRAMI BAŞVURU EKRANI

Resim

Resim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.