Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çarşamba müjdelerinden biri Konya’da bulunan petrol mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çarşamba müjdelerinden biri Konya’da bulunan petrol mü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günü vereceği müjdeler arasında neler olduğu merak edilirken son yaşanan gelişmeler müjdelere ışık tutuyor yorumları geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Zonguldak il kongresinde Çarşamba günü millete sesleniş konuşması gerçekleştireceğini duyurdu.

Erdoğan, "İzlemenizi tavsiye ediyorum. Sizlere birçok güzellikleri orada takdim edeceğim. En büyük üzüntümüz içlerindeki bu çürümeyi gençlerimizi kullanarak gözlerden saklamaya çalışmalarıdır. Artık siyasi tükenmişliklerini perdelemek için sokak siyasetine sarılmaktadır. Ha CHP ha HDP hiçbir farkları yok. Terör örgütlerinin beslemesi bunlar. Önümüzdeki dönemde önceliklerimizin başına eğitim ve kültür politikalarını koyarak milletimize bu hizmeti de vereceğiz" diye konuştu.

Pazar günü yayımlanan Resmi Gazete’de ise Konya’da petrol araması yapan şirketlerin lisans sürelerinin uzatılmasına karar verilen yazıya yer verilmişti.

KARARDA HANGİ BİLGİLER YER ALMIŞTI?

  • Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü(MAPEG), Arar Petrol ve Gaz Arama Üretim Pazarlama'nın 2 adet petrol arama ruhsatının süresini uzattı.
  • Buna göre, Şirket'in Konya ili sınırları içerisinde sahip bulunduğu ARİ/ARR/K/M31-a1-1 pafta no’lu petrol işletme ruhsatının 11.03.2021 tarihinde sona erecek süresinin Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince, sahanın mevcut rezerv durumu, yıllık üretim miktarları ile yatırım ve üretim programı dikkate alınarak 5 (beş) yıl süreyle 11.03.2026 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.
  • Yine Konya ili sınırları içerisinde sahip bulunduğu ARİ/ARR/K/M31-a2-1 pafta no’lu petrol işletme ruhsatının 11.03.2021 tarihinde sona erecek süresinin Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince, sahanın mevcut rezerv durumu, yıllık üretim miktarları ile yatırım ve üretim programı dikkate alınarak 5 (beş) yıl süreyle 11.03.2026 tarihine kadar uzatılması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu bilgiler ışığında Çarşamba günü yapılacak ulusa sesleniş konuşmasında Konya’da petrol bulunduğunu ilan edebileceği gelen bilgiler arasında.

Şirket, Konya’da 15 bin 331 hektar sahada arama çalışmalarını devam ettiriyordu.

konya-petrol.jpg

KAYALAR PETROL ÜRETİYOR

Ereğli-Bor havzasında gerçekleştirilen sondajlardan elde edilen veriler doğrultusunda petrollü şeyllerin petrol türettiği de gözlenmişti. Yapılan analizler sonucunda bölgede 8 milyar ton petrollü şeyl potansiyel kaynak rezervi tespit belirlenmiş ve petrol türeten kayaların ne kadar verimli olduğu ile ilgili çalışmalara başlanırken Ereğli-Bor havzasının ABD-Wyoming havzasına çok benzer özellikler taşıdığı açıklanmıştı.

KONYA İHYA OLUR

Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu bölgeden 2 milyar 645 milyon 499 bin 318 ile 8 milyar 334 milyon 643 bin 713 varil arasında petrol elde edilebilecek. Bunun parasal değeri ise 218 milyar 121 milyon 419 bin dolar ile 687 milyar 191 milyon 374 bin dolar arasında değişiyor.

Uzmanlar, Ereğli-Bor havzasındaki bu yeni bulguların netleştirilmesi ile petrollü şeyl rezervinin ve üretilebilir şeyl petrolü miktarının tam olarak belirlenmesinin, ülke için acil araştırılması gereken bir konu olduğunu belirtiyor.

BÖLGE LİMANLARA YAKIN

Ruhsat süresi uzatılan bölge Konya’nın limanlara en yakın noktası konumunda bulunuyor. Mersin, Adana gibi liman şehirlerine uzaklığı bakımından oldukça avantajlı bir bölgede petrol çıkarılması durumunda bölge stratejik öneme sahip bir bölge haline gelecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.