Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Sprenger: - "Mahkemenin şiirin okunmasını yasaklamasını bekliyorum"- Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2017'de yapılacak

HAMBURG (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman komedyen Jan Böhmermann'ın şiirinin yasaklanması talebiyle açtığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Hamburg Eyalet Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertus von Sprenger ile Böhmermann’ın avukatı Christian Scherz hazır bulundu.

Sprenger, duruşmada yaptığı konuşmada, daha önce Mainz Savcılığı ve Koblenz Başsavcılığınca Jan Böhmermann hakkında yürütülen soruşturmada şiire ilişkin kararın bilinçli olarak geç verildiğini ve kamu davası açılması için zaman bırakılmadığını belirtti.

Almanya'da basınla ilgili konularda 6 aylık zaman aşımı süresinin bulunduğuna işaret eden Sprenger, "Savcılık sistematik bir şekilde davanın zaman aşımına uğratılmasını sağladı" dedi.

Sprenger, savcılığın ve savunma tarafının 4 Mayıs’ta bir araya geldiğini hatırlatarak savcılığın soruşturmanın durdurulması kararını zaman aşımı süresinden 22 gün önce açıkladığını ve böylece kararın Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından incelenemediği kaydetti. Sprenger, savcılığın böylelikle açık bir şekilde bilerek davayı zaman aşımına uğrattığını kaydetti.

Savcılığın verdiği takipsizlik kararına da değinen Sprenger, kararda şiirdeki ifadelerin bilinçli kullanılıp kullanılmadığı konusunun kanıtlanamadığından dolayı değerlendirmenin açık bırakıldığını söyledi.

Avukat Sprenger, şiirin, sanat ve basın özgürlüğünü kapsamadığını vurgulayarak şiirde arka arkaya sıralanmış hakaretler bulunduğunu yineledi.

Şiirin “ırkçı” ve “insan onurunu zedeleyici” olduğunu da söyleyen Spenger, Böhmermann’ın böyle bir şiiri İsrail’in devlet başkana yönelik okumaya cesaret edemeyeceğini ifade etti.

Spenger, söz konusu şiirin PEGIDA gösterisinde okunması durumunda bunu okuyan kişinin hemen gözaltına alınacağını da vurguladı.

Erdoğan'ın avukatı Sprenger, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, burada karşılıklı olarak argümanların bir kez ortaya konduğunu belirterek "Mahkemenin şiirin okunmasını yasaklamasını bekliyorum" dedi.

Jan Böhmermann’ın avukatı Scherz de şiirin söz konusu programın genelinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak Mainz Savcılığının şiirin hakaret içermediğine karar verdiğini, Koblenz Başsavcılığının da bunu onadığını anımsattı.

Scherz'in, Sprenger’in gerçekten Erdoğan’ın avukatı olup olmadığını sorduğu duruşmanın başında Sprenger, vekaletnamenin elinde olduğunu kaydetti.

Avukatların dinlenmesinin ardından bir dahaki duruşmanın 10 Şubat 2017'de düzenlenmesine karar verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler