Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelensky görüşmesinin ardından önemli mesajlar

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Erdoğan - Zelensky görüşmesi yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Erdoğan görüşme sonrası önemli mesajlar verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski arasındaki görüşme sona erdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul'a bir ziyaret gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi.

Erdoğan, davetine icabetle İstanbul'a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i Vahdettin Köşkü'nde törenle karşıladı.



Erdoğan ve Zelenski'nin yapacağı ikili görüşmede ve ardından gerçekleşen heyetler arası görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler, 17 Temmuz'da sona erecek olan Karadeniz tahıl anlaşması ve Karadeniz bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması gibi bölgesel ve uluslararası konuların ele alındı.

Görüşmeler sonrasında Başkan Erdoğan ve Zelenski ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Görüşmenin sonunda kamera karşısına geçen iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık yapıyoruz. Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi."

"UKRAYNA İLE OLAN DAYANIŞMAMIZI BİRÇOK ALANDA VERDİĞİMİZ SOMUT YARDIMLARLA DA SERGİLEDİK"

500’ncü gününe uyanacağımız savaşta Ukrayna halkı ülkesinin bağımsızlığını savunuyor. Çatışma tehlikesinin belirmeye başladığı andan itibaren savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik.

Ukrayna ile olan dayanışmamızı birçok alanda verdiğimiz somut yardımlarla da sergiledik. Diğer taraftan savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk.

"KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİ'NİN SÜRESİNİN UZATILMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Geçen senenin temmuz ayında İstanbul’da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi'ni hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz’da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Tarafların bu maksatla küresel sorumluluk bilinciyle hareket edeceğine inanıyorum.

"UKRAYNA, NATO’YA ÜYELİĞİ HAK EDİYOR"

Şüphesiz Ukrayna, NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğu bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış anlayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır.

"SAVAŞIN MÜZAKERELER TEMELİNDE SONA ERDİRİLMESİ İÇİN GAYRETLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Ukrayna ile dayanışma içinde olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizin ülkelerimiz, bölgemiz ve uluslararası toplum için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Esir mübadelesi konusunda şu anda Ukrayna tarafından Sayın Başkanı dinledik. Rusya tarafıyla da görüşme halindeyiz. Önümüzdeki ay Sayın Putin'in de Türkiye ziyareti olacak. Tekrar bunu yüz yüze görüşme imkanımız olacak.

Ayrıca, dünkü talimatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş iyileştirmeleriyle ilgili düzenlemeyi Meclis’imize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyor, bundan sonra da milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum.

ZELENSKY'DEN ZİYARET ÖNCESİ AÇIKLAMA

Zelensky, görüşme öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile barış formülü konusundaki pozisyonların koordinasyonu, NATO Zirvesi, güvenlik garantileri, Tahıl Anlaşması, Ukrayna'nın yeniden inşası ve Türk ve Ukraynalı şirketler arasındaki savunma sözleşmeleri konularını ele alacaklarını kaydetmişti.

Zelensky dün Çekya'yı, bugün Slovakya'yı ziyaret etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.