Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda'da

Erdoğan’ın Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile yaptığı görüşmenin ardından, ortak bildiri yayımlandı- Bildiriden: - "İki ülke ilişkileri sadece ikili boyutta değil, uluslararası boyutta daha da geliştirilecektir. Buradaki amaç dostluğu ve iş birliğini geliş

ENTEBBE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile yaptığı görüşmenin ardından, yayımlanan ortak bildiride, "İki ülke ilişkileri sadece ikili boyutta değil, uluslararası boyutta daha da geliştirilecektir. Buradaki amaç dostluğu ve iş birliğini geliştirmenin yanı sıra ilişkilerimizi daha da çeşitlendirmektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile yaptığı görüşmenin ardından, ortak bildiri yayımlandı. Uganda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, ortaklıkların, dayanışmanın ve iş birliğinin daha da artırılmasının, ziyaretin başlıca amacı olduğuna dikkat çekilen bildiride, "Bu ilişkiler sadece ikili boyutta değil, uluslararası boyutta daha da geliştirilecektir. Buradaki amaç dostluğu ve işbirliğini geliştirmenin yanı sıra ilişkilerimizi daha da çeşitlendirmektir." ifadesine yer verildi.

Türkiye ve Uganda arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalandığı belirtilen ortak bildiride, bunlar arasında tarım, turizm ve eğitimin sayılabileceği kaydedildi.

Ayrıca Karma Ekonomik Komisyonun da bir toplantı gerçekleştireceği belirtilen ortak bildiride, Erdoğan ve Museveni’nin iki ülkedeki büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılmasının ardından, meydana gelen derinleşmeyi memnuniyetle karşıladıkları vurgulandı.

İki Cumhurbaşkanının bu akşam katılacağı Türkiye-Uganda İş Forumu'nda gündeminde gıda, imalat ve enerji yatırımlarının olacağı ve 20 bin kişiye istihdam sağlayacak, Karivata Özel Ekonomik Bölgesinin açılışının da gerçekleştirileceği ifade edildi.

Yatırımlar bakımından ekonomik iş birliğini daha geliştirmek için iki liderin, 31 Ağustos 2016 tarihine kadar yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasıyla çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının imzalanmasını teminen ikili müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Türkiye ve Uganda arasındaki kalkınma ve teknik iş birliğini daha da güçlendirmek için TİKA’nın Uganda da bir ofis açılması yönünde davetin iletildiği belirtilen bildiride, TİKA’nın, Türkiye’nin kalkınma yardımları konusundaki deneyim ve bilgi birikimlerini paylaştığı ana kurum olduğu ve Türkiye’nin kalkınma yardımlarının, 2004’deki seviyesi olan 230 milyon dolardan 2014 yılında 3,5 milyar dolara çıktığı bilgisi paylaşıldı.

İki liderin uluslararası meseleleri gözden geçirdikleri aktarılan bildiride, Türkiye-Uganda ilişkilerinin temel özelliklerinden biri olan karşılıklı istişarelere devam edeceklerini teyit ettiklerine işaret edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Uganda Cumhurbaşkanı Museveni’nin, uluslararası toplumun, çatışmaların barışçı yöntemlerle çözülmesi konusundaki çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını, kendi bölgelerinde ortaya çıkan ve yeniden alevlenen gerginlik ve çatışma ortamlarından ve bunun siyasi ve ekonomik kalkınma üzerindeki olumsuz etkilerinden duydukları endişeyi dile getirdikleri belirtildi.

Cumhurbaşkanı Museveni’nin, 2 milyon 700 bini Suriyeli olmak üzere farklı bölgelerden 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdirlerini sunduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mültecilere ve sığınmacılara verdiği destekten dolayı, fahri doktora unvanı verildiği bildirildi.

Museveni, Doğu Afrika Büyük Göller bölgesindeki çatışmalara karşı barışçıl çabaları nedeniyle Erdoğan’a teşekkür ederken, Erdoğan’ın da Uganda’nın Afrika Birliği Somali Misyonuna verdiği desteği memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, terör saldırıları ile barış ve güvenliğe yönelik artan tehdit nedeniyle endişelerini aktardığı ve her iki liderin, terörün her türlüsünü lanetleyerek, global terörizmle mücadelede çabalarını birleştirme konusunda anlaştıkları ifade edildi. ​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :