Cumhurbaşkanı Erdoğan Şili'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şili'de

Şili Dışişleri Bakanı Munoz: - "Yalnızca Şili adına değil Latin Amerika için söylüyorum, ülkenizin mültecilere verdiği desteği hayranlıkla izliyoruz"

SANTİAGO (AA) - Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, "Yalnızca Şili adına değil Latin Amerika için söylüyorum, ülkenizin mültecilere verdiği desteği hayranlıkla izliyoruz" dedi.

Munoz, başkent Santiago'daki Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşmacı olarak katıldığı konferansta mülteciler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İleriki süreçte mültecilere dair daha büyük felaketleri önlemek için yeni bir eğilim ve erken uyarı metotları kurulması gerektiğini belirten Munoz, bu anlamda Türkiye'nin tavrının hayranlık verici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu konudaki politikalarını öven Munoz, "Yalnızca Şili adına değil Latin Amerika için söylüyorum, ülkenizin mültecilere verdiği desteği hayranlıkla izliyoruz" dedi.

Munoz, Türkiye'nin orta ve uzun vadede aldığı tedbirlerle mülteciler konusunda kendi kaynaklarını kullandığını ve istihdamları konusunda büyük çaba sarf ettiğini belirtti.

Mülteciler meselesinin finansman problemleri ve kurumlararası koordinasyon sıkıntıları nedeniyle bu büyük bir soruna dönüştüğünü vurgulayan Munoz, bu konuya yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Şili Dışişleri Bakanı Munoz, BM Konseyi'nde mülteciler konusunda çözüme yönelik alınacak kararlarla Şili ve Latin Amerika'nın çözümün paydası haline geleceğine dikkati çekti.

- "TİKA ofisleri, kültürel bağların geliştirilmesi için çok önemli"

Konferansta konuşan bir diğer isim ECLAC İdari Sekreteri Alicia Barcena da "Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansının (TİKA) bölgede, Meksika ve Kolombiya'da açtığı iki ofis, kültürel bağların geliştirilmesi için çok önemli" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kültür ve medeniyetler tarihinin tanınması anlamında referans bir ülke olarak öne çıktığını belirten Barcena, "Türkiye, doğu ve batı arasındaki ilişkileri anlamak için de anahtar bir ülkedir" dedi.

Türk dizileri konusunda Latin Amerika'nın bir platform haline geldiğini aktaran Barcena, çağdaş sinema ve edebiyat konusunda da Türkiye'yi yakından takip ettiklerini söyledi.

Barcena, 2 milyondan fazla mülteciyi barındıran bir ülke olarak Mayıs ayında yapılacak ve ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi konusunda aldığı sorumluluk nedeniyle Türkiye'yi tebrik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :