Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili’de

Şili Devlet Başkanı Bachelet: "Dünyanın yüz yüze olduğu büyük insanlık krizi karşısında Türkiye’nin rolünü çok değerli görüyorum"

SANTİAGO (AA) – Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, "Dünyanın yüz yüze olduğu büyük insanlık krizi karşısında Türkiye’nin rolünü çok değerli görüyorum" dedi.

Başkent Santiago’daki La Moneda Devlet Başkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet arasında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

"Dünyanın yüz yüze olduğu büyük insanlık krizi karşısında Türkiye’nin rolünü çok değerli görüyorum" ifadesini kullanan Bachelet, Türkiye’nin Suriyeli mültecileri kabul etmesiyle ilgili tavrını övdü, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda anahtar konumda olduğunu dile getirdi.

- “İki ülke arasındaki ticaret hacmi ikiye katlandı”

Şili ile Türkiye arasında 2011 yılından beri serbest ticaret anlaşması olduğunu vurgulayan Bachelet, anlaşma uygulamaya konulduğundan beri iki ülke arasındaki ticaret hacminin ikiye katlanarak birkaç yıl önce 592 milyon dolara ulaştığına dikkati çekti.

Şili lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük bir iş adamı heyetinin de eşlik ettiğini belirterek iki ülke arasındaki enerji, altyapı ve turizm alanındaki ticari olanakları vurguladı.

Türk yetkililerin Şili Endüstri Federasyonundaki (SOFOFA) iş konferansına da katılacağını hatırlatan Şili Devlet Başkanı, böylece girişimcilerin de bağlantılarını geliştirebileceklerini ifade etti.

Bachelet, “Şili, Türkiye’de elçilik açan ilk Latin Amerika ülkesi oldu ve o dönemden beri iki ülke birbirleri arasında çok faydalı bir dostluk ilişkisi oluşturdu” diye konuştu.

Bachelet ayrıca, Türkiye’nin iki ülke arasındaki iyi ilişki ve işbirliğinin güçlendirmesi için gösterdiği çabayı takdir ettiklerini söyledi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile Şili’deki muadili AGCI arasında imzalanan anlaşmanın önemine dikkati çeken Bachelet, anlaşmanın Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu’yu kapsayan üç yönlü kalkınma politikaları üretilmesine yol açmasını ümit ettiklerini vurguladı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler