Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Hitler'i geride bıraktı
Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen IDEF 2025, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 99 ülkeden 937 heyet ve bine yakın firma, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gücünü sergiliyor.
Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan de katılarak fuarın önemine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en büyük ve etkili savunma sanayii fuarlarından biri olan IDEF 2025’in bu yıl 17’ncisini düzenlemenin gururunu yaşadıklarını belirterek, fuara 99 ülkeden 219 heyeti temsilen 937 heyet üyesi ve bine yakın yerli ile 400’ü aşkın yabancı firmanın katıldığını açıkladı. Erdoğan, fuarın sadece ticari bir etkinlik olmadığını, kalıcı iş birlikleri geliştirmek için önemli bir platform olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Savunma Sanayiinde Yerlilik Oranı %80’lerin Üzerinde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 80’lerin üzerine çıktığını ifade etti. Göreve geldiklerinde bu oranın yüzde 20 seviyesinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:
“Tasarımdan seri üretime, AR-GE’den inovasyona kadar savunma sanayii alanında çağ atladık. 3 bin 500’ü aşkın firma, 100 bin nitelikli personel ile 1380’den fazla projeye imza atıyor, 20 milyar doları aşan cirosuyla adeta destan yazıyoruz.”

Türkiye, geçtiğimiz yıl 180 farklı ülkeye savunma ürünü ihraç ederek, dünyanın en büyük 11. savunma ihracatçısı konumuna yükseldi.
Bölgesel Güvenlik ve İnsanlık Dramlarına Vurgu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuarda yaptığı konuşmada bölgesel krizlere ve insanlık dramlarına da değindi. Özellikle Gazze’de yaşanan soykırım ve insani krizlere karşı uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini belirtti:
“Netanyahu ve katliam şebekesi, barbarlıkta Hitler’i geride bıraktı. Her kim Gazze’deki soykırıma sessiz kalıyorsa, İsrail’in işlediği insanlık suçlarına ortak oluyor demektir.”
Erdoğan, Türkiye’nin barış, adalet ve uluslararası hukuk ilkeleri doğrultusunda hareket ettiğini, ancak bu zor coğrafyada güvenlik yatırımlarını da kararlılıkla sürdürdüğünü kaydetti.
Tam Bağımsız Türkiye İçin Milli Yetkinlik Hamlesi
Savunma sanayiinde tam bağımsızlık hedefiyle milli yetkinlik hamlesini başlattıklarını duyuran Erdoğan, şunları söyledi:
“Bu hamleyle savunma ekosisteminde sistematik bir yapı kurarak, dosta güven düşmana korku veren güçlü bir Türkiye inşa etmek için mücadele edeceğiz.”
Erdoğan’ın açıklamaları, Türkiye’nin hem savunma sanayindeki hızlı yükselişine hem de bölgesel barış ve güvenliğe verdiği önemi net biçimde ortaya koydu.
Kaynak:

