Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanaat önderlerine hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanaat önderlerine hitap etti

Erdoğan: (1)- "15 Temmuz darbe girişiminin bir kısım failleriyle ilgili mahkeme kararını dün açıkladı. Bu dünya, etme bulma dünyasıdır. Samimi olmazsan, dürüst olmazsan bunun cezasını ama bu dünyada ama ebedi alemde muhakkak çekeceksin. Bunlar samimi deği

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin bir kısım failleriyle ilgili mahkeme kararının dün açıkladığını hatırlatarak, "Bu dünya, etme bulma dünyasıdır. Samimi olmazsan, dürüst olmazsan bunun cezasını ama bu dünyada ama ebedi alemde muhakkak çekeceksin. Bunlar samimi değil, dürüst değil. Bu ülkeyi parçalamak, bölmek için bu adımları attılar ve mücadelemizi de sonuna kadar devam ettireceğiz." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen bazı kanaat önderlerini kabul etti.

İstişare etmek, hasret gidermek amacıyla bir araya geldiklerini belirten Erdoğan, gerek bu şehirlere yaptığı ziyaretlerde gerekse Ankara'da çeşitli vesilelerle görüştüklerini dile getirdi. Erdoğan, "Bu tür buluşmalarda hem kendi görüşlerimizi hem bunun yanında sizlerin görüşlerini dinleme, elde etme fırsatını buluyor, böylece geleceğe yönelik istikamet belirlemede kendi hatlarımızı tayin ediyoruz." diye konuştu.

Ülkenin hemen hemen tüm kritik karar süreçlerinde kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, "Birlikte tespit ettiğimiz hedefler doğrultusunda sizlerin de katkılarını, desteklerini alarak yolumuza devam ettik." ifadesini kullandı.

Erdoğan, milletle, onun temsilcileri olarak gördüğükleri kanaat önderleriyle istişare ettikleri hiçbir konuda nedamet yaşamadıklarını, herhangi bir pişmanlık duymadıklarını vurguladı.

Ülkede ve bölgede çok önemli hadiselerin yaşandığı hassas bir dönemde bir kez daha kanaat önderleriyle istişare ihtiyacı duyduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün sizlerle yapacağımız fikir teatisinin, önümüze yeni ufuklar açmasını, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. İçinde bulunduğumuz kadim coğrafya, gerçekten de sancılı, çalkanltılı ve meşakkatli bir dönemden geçiyor. Kartların yeniden karıldığı, haritaların yeniden masaya konulduğu bir sürecin içindeyiz.

Geçtiğimiz asırda olduğu gibi bu dönemin parolası da 'Böl, parçala, yönet, hatta yut.' Küresel sömürge odaklarının yıllardır elde ettikleri veya el attıkları her yerde başarıyla uyguladıkları bu taktik bir kez daha bölgemizde tedavüle sokulmuştur. Suriye'nin kuzeyinde hemen yanıbaşımızda tüm ikazlarımıza ve itirazlarımıza rağmen oluşturulmaya çalışılan terör kantonları bu karanlık projenin bir parçasıdır."

Erdoğan, birçok yerde aynı planın farklı istismar araçları üzerinden hayata geçirilmek istendiğine işaret etti.

Bundan bir asır önce dönemin sömürgecilerinin, Osmanlı devletini "kolay yutulan parça" haline getirmek için ulusçuluk kartını açtıklarına dikkati çeken Erdoğan, "Günümüzde de aynı aktörler tüm bölgeyi etnik ve mezhep taassubu üzerinden şu anda dizayn etmeye çalışıyorlar. Figüranlar değişmekle babaların yerini oğullar, zalimlerin yerini başka zalimler almakla beraber senaryo, aynı senaryo, o değişmiyor. Her zaman yaptıkları gibi bugün de birilerinin kulağına hoşlarına gidecek teklifler fısıldanıyor ama dışarıya başka başka şeyler söyleniyor. Fakat bu sözler hiçbir zaman tutulmamış, hayaller hiçbir zaman gerçeğe dönüşmemiştir." diye konuştu.

- "Tarih ibret almayanlar için tekerrür eder"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahrip edilen kardeşlik, güven ve huzur ikliminin yerine barışın, esenliğin, güvenliğin konulduğunun da asla vaki olmadığını söyledi.

Yaşanan kaosun ardından elde kalan tablonun, senaryonun asıl sahipleri dışında hiç kimseye mutluluk ve refah getirmediğinin altını çizen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uğruna ihanetlerin sergilendiği hevesler kursaklarda kalırken ortaya çıkan parçalanmışlık sınırları çizenler dışında hiç kimseye kazanç sağlamamıştır. Aradan geçen onca süreye rağmen komşular arasındaki güvensizlikler, çekişmeler, iç savaşlar, sefalet ve daha nice sorunlar bölgenin yakasını bırakmamıştır. Bölgemizde bir türlü kapanmayan yaraların esas sebebi işte budur."

Tarihin, bir ibret vesikası olduğu kadar istikbalin de pusulası olduğuna dikkati çeken Erdoğan, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Geçmişten adam hisse kaparmış. Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? Tarihi, tekerrür diye tarif ediyorlar, hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?" dizelerine hatırlattı.

Erdoğan, tarihin ibret alanlar için değil almayanlar için tekerrür ettiğini belirterek, "Bunun için bizim tüm imkanlarımızla geçmişteki hataların tekrarlanmaması için gayret göstermemiz gerekiyor." dedi.

- "Cezasını, ama bu dünyada ama ebedi alemde muhakkak çekeceksin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye yönelik bu kanlı senaryonun önündeki en büyük engelin hiç şüphesiz Türkiye olduğuna dikkati çekerek, "Bu oyunun başarılı olabilmesi ancak Türkiye'nin zayıflamasına, tökezlemesine ve düşmesine bağlıdır. Çünkü güçlü Türkiye, bölgesel huzur ve istikrarın güvencesi demektir. Dış politikada etkin Türkiye, 'Kurulan tezgahı, sahiplerinin başına geçiren ülke' demektir." dedi.

Ekonomik bakımdan kendi ayakları üzerinde duran Türkiye'nin, aynı zamanda tüm kardeş ve dostlarının da aydınlık geleceğin de müjdecisi demek olduğunu belirten Erdoğan, bunun için Türkiye'nin içeriden ve dışarıdan kuşatılmaya çalışıldığını kaydetti.

Erdoğan, "Biz, ülkemize çizilen sınırlara eyvallah demediğimiz, gücümüzü sadece milletimizden aldığımız bu güvenle üzerimize giydirilmeye çalışılan deli gömleğini yırtıp attığımız için hedef alınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gezi olayları, 17/25 Aralık yargı-emniyet darbesi, bölücü örgütün çukur eylemleri ve son olarak 15 Temmuz hain kalkışmasının, Türkiye'nin önünü kesme planının farklı kesimler eliyle yürütülen safhalarından ibaret olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte buyrun, 15 Temmuz darbe girişiminin bir kısım failleriyle ilgili mahkeme kararını dün açıkladı. Bu dünya, etme bulma dünyasıdır. Samimi olmazsan, dürüst olmazsan bunun cezasını, ama bu dünyada ama ebedi alemde muhakkak çekeceksin. Bunlar samimi değil, dürüst değil. Bu ülkeyi parçalamak, bölmek için bu adımları attılar ve mücadelemizi de sonuna kadar devam ettireceğiz. Hukuk yoluyla her türlü adımı atacağız.

Suriye'de ve Irak'ta oynanan bölme, parçalama, etnik ve mezhebi kışkırtma oyunlarının amacı, Türkiye'yi güneyden kuşatmaktır. Bu kuşatma faaliyeti sadece fiziki sınırlarımızdan ibaret de değildir. Burada ülkemizin içini de kapsayan büyük bir oyundan bahsediyorum. Allah'ın izni, milletimizin dirayetiyle, diğer saldırıları nasıl boşa çıkardıysak bu oyunu da bozacağız, hiç şüphem yok."

Erdoğan, bölgedeki çatışmaların, acıların, gözyaşlarının hiç dinmediği yerlere işaret ederek, "Hiçbiri de Türkiye'den daha güçlü değildi, hiçbiri de Türkiye'den daha büyük değildi, hiçbiri de Türkiye'den daha zengin değildi. Tek parçayken bile istikrarı ve huzuru yakalayamamış bu bölgelerin, şimdi paramparça bir haldeyken çok daha iyi hale geleceğini beklemek akıl karı değildir. Çünkü bizim gücümüz unutmayın, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diye ifade ettiğimiz sağlam temellerimizden kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler