Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Erdoğan: (6)- "Biz şu anda füze üretimi yapıyoruz ama menzil konusu arzu edilen noktada değil. Bunun çok daha uzun menzilli olması lazım. Biz uzun menzilli savunma mı yapacağız, taarruz mu yapacağız? Mesele burasıdır. Bizim şu anda müzakere ettiğimiz, üze

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu anda füze üretimi yapıldığını ama menzil konusunun arzu edilen noktada olmadığını ifade ederek, "Bunun çok daha uzun menzilli olması lazım. Biz uzun menzilli savunma mı yapacağız, taarruz mu yapacağız? Mesele burasıdır. Bizim şu anda müzakere ettiğimiz, üzerinde durduğumuz hem milli olsun diyoruz hem yerli bir de bunu uzun menzilli taarruz olmasını istiyoruz" dedi. 

Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

Erdoğan, "Bir yandan Çin'den alacağımız, daha doğrusu almak istediğimiz uzun menzilli savunma füzeleri vardı. 'Ancak biz üreteceğiz' dedik. Birçok silahımızı yerli bir şekilde yapabildik. 13 sene önce bunu hayal edebilecek durumda değildik ama ötesine geçtik. Bundan sonra hiçbir yabancı silaha ihtiyaç duymayacak hale gelebilir miyiz? İthal edenden ihraç eden noktasına gelebilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, "Türkiye ihracat yapmayacak" şeklindeki anlayışı asla kabul etmediğini ve Türkiye'nin bu konuda kesinlikle ihracat yapar duruma geleceğini söyledi. 

"Merdivenler birer birer çıkılır" sözünü hatırlatan Erdoğan, "Biz şu anda füze üretimi yapıyoruz ama menzil konusu arzu edilen noktada değil. Bunun çok daha uzun menzilli olması lazım. Biz uzun menzilli savunma mı yapacağız, taarruz mu yapacağız? Mesele burasıdır. Bizim şu anda müzakere ettiğimiz, üzerinde durduğumuz hem milli olsun diyoruz hem yerli bir de bunu uzun menzilli taarruz olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu hedefe ülkeler arası dayanışmayla ulaşılabileceğini aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunu yaparken tabii ki bizim birileriyle dayanışma içinde olmanız lazım. Zaten bunu sen yapabiliyorsan birileriyle görüşmeye gerek yok ama yapamıyorsan belli bir süre birileriyle bunu, eğer ortak üretim ile başlarsan ve burada kıskançlık da olmazsa, bu adımı atmak da mümkün. Şimdi dünyada kıskanan ülkeler var, kıskanmayan ülkeler var? Biz işte iptalle bu adımı attık. Oturduk, konuştuk ne yapalım? Biz savunmayı niye yapıyoruz? İki sene ara verdik. Eğer taarruzu yaparsak, taarruzun içinde zaten savunma var. Tuzla'da yedek subaylık eğitimimi yaparken bize orada 'En iyi savunma taarruzdur' demişlerdi. Şimdi bunu bu şekilde başarmamız lazım. Taarruz ve uzun menzil. Bunu ürettiğimiz anda zaten savunma olayını çözmüş oluyoruz. Beyin noktasında da iyiyiz. Beyin olarak iyi elemanlarımız, iyi mühendislerimiz var. Şimdi bu konuyla ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığımız çalışmalarını yapacak. Çin'le görüşmeleri yaptım. Nasip olursa ay sonu Fransa'ya gittiğimizde orayla da görüşmelerimizi yapacağız ve burada da çok farklı şeyler, alternatifler kullanılabilir. İhale alternatifi kullanılabilir Bunun yanında hükümetler arası anlaşma kullanılabilir, bütün bunlar kullanıldıktan sonra bu adım atılabilir. Bunlar zor şeyler değil. Bunu zor yaşadık. Biz, özellikle o sektörde belli mesafeleri alıyoruz ve inanıyorum ki Türkiye, önümüzdeki 5 yıl içinde bu alanlarda çok farklı bir konuma gelecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde sağladığı özgüvenin de bu adımların atılmasını sağladığını ifade etti. 

- Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele 

Erdoğan, "ABD Başkanı Barack Obama ile yapılan görüşmede, Paralel Devlet Yapılanması konusunun gündeme gelip gelmediği ve Fetullah Gülen'e ilişkin Türkiye'nin taleplerinin karşılanması noktasında olumlu yanıt alınıp alınmadığı" sorusuna şu karşılığı verdi: 

"Biz görüşmelerimizi yaptık. Bu görüşmelerin hepsinin ötesinde burada bir hukuk bürosuyla hükümet olarak, devlet olarak çok ciddi bir anlaşmamız var. Öyle zannediyorum ki çok kısa bir zaman içinde o da neticesini vermeye başlayacak. Burada açıklamam doğru değil attığımız bazı özel adımlar var ki, bu adımlar da onlara çok daha farklı bir herhalde geleceği yaşatacak. Yani şunu bir defa çok açık net söylemem lazım. Yani şahıs olarak onlar beni çok iyi tanıyor ama ben de onları çok iyi tanıyorum. Onlar, Tayyip Erdoğan'a ihanet ettiler. Ben onlara ihanet etmiyorum. Ben sadece milletin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Bu ülkenin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar bunu sürdüreceğimi söyledim. Bütün bu mücadeleyi dikkat ederseniz hukuk içinde sürdürüyoruz."

"Bir kuruş dışarıya para kaçırmadım" şeklinde açıklamaların yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, "Gel o zaman niye gidiyorsun? Sıkıntın yoksa niye gidiyorsun. Öyle mi? Bakın bugün yine kayyum tayinleri yapıldı. İlgili birimler çalışmalarını yürütüyorlar. Aynı şekilde geçenlerde yapılanlar. Gösteriler mösteriler... Bugün niye gösteri yoktu. Bakın burada da hukuki süreç onlarda yerli yerine oturuyor" diye konuştu. 

- "Daha alınacak mesafeler var" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnlerine gideceğiz diye mücadeleyi tanımlamıştınız. İnlerine girdik diyebilir misiniz?" şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti: 

"Giriliyor daha çok daha alınacak mesafeler var. Çünkü devletin kurumları içinde ciddi bir yerleşim olmuş. Öyle sıradan bir olay değil. Ciddi bir yerleşim var. Bunların bir taraftan temizlenmesi lazım. Bununla ilgili yine yasal düzenlemelerin yapılması lazım. Bu dönemde temennim odur ki, inşallah hükümet, bu yasal düzenlemeleri hatta muhalefetle de el ele vermek suretiyle eğer yapabilirlerse çok daha çabuk bir şekilde neticeye gidilir diye düşünüyorum. Çünkü yasalarla yapılacak olanlar var, anayasal düzenleme olarak yapılacak olanlar var. Bunların hepsini yaparak bu adımları atmamız lazım ki, bu temizlik yapılsın. Çünkü Milli Güvenlik Kurulu'nda aldığımız bir karar vardı. Neydi o? İşte legal görünüm altındaki illegal yapılanma, bunlar bunu yaptı."

Erdoğan, Paralel Devlet Yapılanması ile mücadelenin kolay olmadığını vurgulayarak, ABD'deki hukuk bürosunun attığı adımlardan "ciddi seslerin gelmeye" başladığını ve netice alınacağına inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Orada hukuk çalıştığı zaman, hukuki noktada çok ciddi bir noktaya varıldığında, ister istemez devletin bütün birimleri devreye girecek. Bunların meşhur charter school'ları, 300'e yakın okulları var. Bu okullarla adeta Amerikan devletini söğüşlüyor bunlar. Oradan çok ciddi paralar alıyorlar. Onu da güzel kılıfına uydurmak suretiyle yapıyorlar. Yılda yaklaşık 150 milyon dolar gibi bir rakam oralardan alınıyor. Bunlar az para değil. 'Nereden geliyor bu kaynak' dediğiniz zaman kaynak böyle geliyor. Oraya doğru işleyen çok ciddi zekaları var" diye konuştu. 

"Eğitim", "hoşgörü" gibi söylemlerin arkasında mafya benzeri bir görünümün olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu millet bu işin nihayetinde her şeyi gördüğünde şu anda zaten affetmiyor bunu görüyorum da daha iyi bir noktaya gelecek ki, bölücü terör örgütünün uzantılarıyla ele ele verenleri bu millet affetmeyecek, affetmiyor da" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı