Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)-"Yurt dışında yaşayan insanlarımız için ciddi bir güvenlik tehdidine dönüşen İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı konularını artık devletimizin öncelikli gündemine almış bulunuyoruz"- "İslam karşıtlığı ve kültürel ırkçılıkla m

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız için ciddi bir güvenlik tehdidine dönüşen İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı konularını artık devletimizin öncelikli gündemine almış bulunuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Büyükelçiler Konferansı için Ankara'da bulunan büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde öğle yemeği verdi.

İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız için ciddi bir güvenlik tehdidine dönüşen İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı konularını artık devletimizin öncelikli gündemine almış bulunuyoruz." diye konuştu.

İlgili tüm kurumların bu süreci çok yakından takip etmesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İslam karşıtlığı ve kültürel ırkçılıkla mücadelede Türk toplumu yalnız değildir. Aynı sorunla muhatap olan diğer Müslüman toplumlar ve göçmen gruplarla el ele verip, çok geniş bir cephede birlikte mücadele etmeliyiz. Dünyanın her yerinde ülkemize ve vatandaşlarımıza karşı şiddeti, terörü, nefreti teşvik ve tahrik eden mihraklarla kapsamlı bir hukuk, halkla ilişkiler ve sivil toplum mücadelesini yurt dışında yürütmeliyiz.

2016 dış politikamız açısından, çok yoğun bir yol olmuştur. İstanbul'da düzenlediğimiz 13. İslam Zirvesi'nde İslam dünyasının öncelikli konularını ele aldık. Dünya Enerji Kongresini de yine Türkiye'de gerçekleştirdik. Mayıs ayında düzenlediğimiz tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi'ne 9 bin kişi katılmıştır. Birleşmiş Milletlerin merkezi New York dışında yapılan en büyük Birleşmiş Milletler Zirvesini, başarıyla İstanbul'da gerçekleştirdik. Bu etkinliğin hemen arkasından en az gelişmiş ülkelerin liderlerini yine ülkemizde ağırladık. Öte yandan sağladığımız dış yardımlarla dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardımda bulunan ülke olduk. Dünyanın en büyük mülteci nüfusuna, 3 milyon mazluma kapılarımızı açtık, ekmeğimizi, aşımızı, işimizi onlarla paylaştık."

Suriye'de akan durdurulması için Türkiye'nin seferber olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Dünya yaşanan acıyı sadece seyrederken biz diplomasimizi, barışın, istikrarın ve insani değerlerin hizmetine sunduk. Biz, Akdeniz'in kıyılarında Aylan bebeğin, sadece orada kıyıya vurmuş cesedini kucaklamış gelen jandarmanın resmiyle, ağlama fotoğrafları çektirmedik. Ümran bebekle buna benzer şeyler yapmadık. Tam aksine, biz onlara 'nasıl elimizi uzatabiliriz, onlarla bu acıyı nasıl paylaşabiliriz?' diye bunun derdiyle dertlendik." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak 45 bin Suriyeli'nin Halep'ten çıkarılabilmesi için geceli gündüzlü diplomasi yürütüldüğüne işaret ederek, 2017'de siyasi çözüm sürecinin önünün açılabilmesi umuduyla tarihi adımların atıldığını dile getirdi. Erdoğan, "Rusya ve İran ile Moskova'da düzenlediğimiz toplantı ve diğer görüşmelerle Astana sürecinin zeminini hazırladık. Şu an devam eden ateşkes, kırılgan olmasına, pek çok ihlallerle karşılaşılmasına rağmen, çok önemli bir fırsat penceresidir. Uzun bir dönemden sonra Suriye'de siyasi süreç aracılığıyla barışın sağlanması noktasında bir umut belirmiştir. Bunun heba edilmemesi için çalışmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

- "DEAŞ terör örgütü sınırlardan atıldı"

15 Temmuz hain darbe girişiminden yaklaşık 40 gün sonra Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlatılarak DEAŞ terör örgütünün sınırlardan atıldığını belirten Erdoğan, şehit haberlerinin herkesin yüreğini dağladığını vurguladı. Erdoğan, yürütülen operasyonlarla DEAŞ'a tarihinin en büyük zayiatın verildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Son dönemde DEAŞ ile mücadele konusunda, maalesef müttefiklerimizin ve koalisyon odaklarının sınıfta kaldıklarını ifade etmek istiyorum. Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun veya terör örgütlerinin yuvalandığı kurtarılmış bölgelerin oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren konularda masada ve sahada olmaya kesinlikle devam edeceğiz. Öte yandan, Irak'taki gelişmelere de kayıtsız kalmadık, kalmıyoruz ve kalmayacağız. Nitekim, işte dün akşam Başbakanımız iki günlük bir seyahat için Bağdat ve Erbil'deydi. Orada, yüksek düzeyli stratejik konsey toplantılarımızı bıraktığımız yerden üçüncüsünü yapmak suretiyle süreci yeniden başlattılar.

Irak'ın DEAŞ terör örgütüne karşı yürüttüğü askeri mücadeleyi desteklerken, Musul, Telafer ve Sincar konusundaki kaygılarımızı gidermek için her türlü askeri ve diplomatik tedbiri aldık. Irak hükümeti ile bu süreçte zor ancak samimi bir diyaloğu da iki günlük görüşmeyle başlatmış olduk. Geçtiğimiz günlerde Sayın İbadi ile yaptığım telefon görüşmesi, akabinde Sayın Başbakanımızın Bağdat ve Erbil ziyaretleri, yol haritasının belirlenmesi açısından güzel bir başlangıç oldu. Irak'tan DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin sökülüp atılması için ortak çabalarımız devam edecektir. Şunu bir kez ifade etmekte fayda görüyorum. Dış politikamızı, dar, kurumsal ve ideolojik kalıplara, 'bekle-gör'lere, 'acaba kim ne der'lere mahkum edemeyiz.

Stratejik etkinliği hedefleyen, girişimci ve vicdani diplomasi anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. 'Önce tedbir, sonra tevekkül' diyerek önlem almalı, devrede kalmalı, aktif çaba göstermeliyiz."

- Türk-Rus ilişkisi

Türk-Rus ilişkilerinin, uçak hadisesinden daha da güçlenerek çıkmasında yürütülen girişimci diplomasinin rolü olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sağlanan karşılıklı güven sayesinde, "Büyükelçi Andrey Karlov'u menfur bir suikastle katleden hainlerin provokasyonunun başarız olduğunu" bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile normalleşme sürecinin beklentilerin karşılanmasıyla başarıyla tamamlandığını dile getirerek, 13 yıllık aradan sonra Özbekistan'ın ziyaret edilerek kadim medeniyetin beşiklerinden biri olan Semerkant'ta iki ülke arasında yeni bir sayfa açıldığını anlattı.

Türkiye'nin diplomatik ağının, dünyanın altıncı en geniş ağı olarak konumlandırıldığına değinen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Afrika'da, Latin Amerika'da, Asya'da açılım politikalarımızı başarıyla devam ettiriyoruz. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek, küresel sistemin acilen onarılması ve insanın hizmetine sunulması için uyarılarımızı her vesileyle dile getiriyoruz.

İnşallah, bu ay da 4 Afrika ülkesine gitmek suretiyle tekrar Afrika'daki yoğunlaştırılmış ziyaretlerimize başlayacağız. Bunları yaparken de en başta TİKA olmak üzere, Kızılay, AFAD ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı gibi kuruluşlarımız aracılığıyla kardeş toplumlara, soydaşlarımıza, muhtaçlara sahip çıkıyoruz. İnsani kalkınma yardımlarında, Amerika'nın ardından ikinci sırada, bu yardımların az önce söylediğim gibi milli gelire oranı bakımından ise ilk sıradayız. Sayısı 100'e yaklaşan ikili yatırım anlaşmalarıyla, bu alanda da dünyada yedinci sırada yer alıyoruz. Dünyanın en büyük enerji kaynaklarıyla, bunların en büyük kullanıcılarının arasında bir köprü olan Türkiye, bu alanda kendine giderek stratejik bir konum elde ediniyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'nin ülke, ekonomi, ticaret ve diplomasi alanlarında büyük sıçralamalara vesile olacağına inandığını dile getirdi.

Erdoğan, "Türkiye, bir ve beraber olarak nasıl Kurtuluş Savaşı'nı zafere taşımışsa, Allah'ın izni, hepimizin de ortak gayretleriyle ikinci istiklal mücadelesini de zaferle taçlandıracaktır. Bu dönemde, siz büyükelçilerimizden omuzlarınızdaki ağır sorumluluğun bilinci içerisinde 15 Temmuz ruhu ile hareket ederek ülkemize karşı sergilenen küstah oyunları bozmanızı istiyorum. Ben hafızasında beş asırlık bir birikim olan hariciyemize ve siz kıymetli büyükelçilerimize güveniyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 hedefleri, milli değerler ve küresel hedefler" temasıyla yapılan 9. Büyükelçiler Konferansı'ndaki istişarelerin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :