Cumhurbaşkanı Erdoğan 20:53'te halka seslenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20:53'te halka seslenecek

Ayasofya'nın müze statüsü kaldırıldı. Danıştay Ayasofya'nın müze yapıldığı Bakanlar Kurulu kararnamesini iptal etti. Bu gelişmeden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan manidar bir saatte halka seslenecek. Büyük an 20:53.

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han tarafından cami yapılan Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi.

Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve turistlerin İstanbul’daki ilk uğrak yerlerinden biri olan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması uzun süredir gündemi meşgul ediyordu.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından 2016 yılında Danıştay’a dava açmış, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 86 yıllık Bakanlar Kurulu kararının iptalini istemişti.

KARAR İPTAL EDİLDİ

Kararın bugün saat 16:30’da açıklanması planlanıyordu. Ancak çıkan karar daha önce açıklandı. Açıklamayı Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil’in yapması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre 1934 tarihli Atatürk tarafından imzalanan, Ayasofya’nın müze olmasını öngören Bakanlar Kurulu kararnamesi iptal edildi.

Böylece bugüne kadar çıkarılan kararnamelerin de iptal yolu açılmış olacak.

Ayasofya’nın bir bölümü 1994 yılından beri ibadete açık ve 5 vakit ezan okunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 20.53'te Millete Sesleniş konuşması gerçekleştirecek.

Etiketler :