Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

"(Rıza Sarraf'ın tutuklanması) Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi bir kara para aklama konusu mudur, değil midir bunun gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum ancak kara paranın babaları orada dur

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rıza Sarraf'ın Amerika'da tutuklanmasının Türkiye'yi ilgilendiren bir konu olmadığını belirterek, "Bir kara para aklama konusu mudur, değil midir bunun gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum ancak kara paranın babaları orada duruyor. Pensilvanya'da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı?" dedi.

Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'a hareketi öncesi Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başika'da bir üsteğmenin şehit düşmesinin ardından ne gibi tedbir alınacağına, asker sayısında artış olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, tedbirinin asker artışıyla alakalı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hemen olayın ardından gerekli bütün gerek oradaki fırtına obüslerimiz en ağır şekilde onlara cevabı vermiş ve bedelini ödetmiştir gerek koalisyon güçleri havadan verilen hedefleri vurmuşlardır. Ardından bizim hava kuvvetlerimiz aynı şekilde oradaki DAEŞ noktalarını ciddi manada vurmuş ve adeta darmadağın etmiştir diyebiliriz. Bu süreç bu noktada artarak çok daha farklı bir şekilde devam edecektir. Oradaki potansiyel, gerek teknolojik gücümüz, silah gücümüz, mühimmat gücümüz bu iş için yeterlidir ve gerektiğinde hava kuvvetlerimiz koalisyon güçleriyle koordineli olarak bu tür çalışmaları da rahatlıkla yürütebilecek konumdadır."

Erdoğan, "Rıza Sarraf'ın Amerika'da tutuklanmasıyla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz? Bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu 'kara para aklama çabalarına karşı aynı tutarlılığı görmek isteriz' demişti. Siz neler söyleyeceksiniz?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi bir kara para aklama konusu mudur, değil midir bunun gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum ancak kara paranın babaları orada duruyor. Pensilvanya'da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı?" diye konuştu.

- "Rıza Beyin avukatları gerekli cevabı verir"

Amerika'daki hukuk bürolarının geçenlerde yine çok ilginç suç duyurularında bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Paralel Devlet Yapılanması'nın Amerika'da birçok eğitim öğretim kurumları var. Bu eğitim öğretim kurumları içerisinde Amerika'nın carter schoolları var. Bu carter schoollarını en güzel şekilde, çok sinsice, akıllıca söğüşlediler ve söğüşlemeye de devam ediyorlar. Bunlar ufak rakamlar değil. 100 milyon dolarları aşan rakamlar. Önce bunlara yönelik bir adım atsınlar. Bunlara yönelik daha hiç bir adım atmadılar. Bu bir kişi, 10 kişi, 100 kişi değil. Binlerce kişi. Bu uygulamayı yapıyorlar. Bunların da banileri giriyorlar, çıkıyorlar. Biz kendilerini bu konuda da uyardık. Bu kişi ülkemizde aynı şekilde bu kara para aklamayı yaptığı gibi bu kara para aklama noktasında bu kişinin koordine ettiği kişiler ülkemizde ya şu anda tutuklu hapiste bir kısmı da firarda. Bunları da duyurduğumuz halde hala ne yazık dostumuz Amerika'daki yetkililer buna karşı en ufak bir duyarlılık göstermediler. Rıza Sarraf'la ilgili varsa bir şey onu zaten Rıza Bey'in avukatları da gerekli cevabı, gerekli şekilde onlara herhalde vereceklerdir ve kendisini de savunacaklardır. Bu zaten ülkemizle alakalı bir konu da değildir. Bunu da çok açık net söylemiş olayım."

- Obama ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya şu karşılığı verdi:

"Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bu şekilde bir görüşme arkadaşlar planladılar ve görüşmeler yapıldı. Orada bu toplantılar sadedinde nasıl G20'de yaptıksak aynı şekilde orada da.. Çünkü sadece bu Sayın Obama'nın ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, bir zirveye davetle gittiğimiz bir toplantıdır. Takdir edersiniz ki 50'yi aşkın Sayın Obama'nın davetine gelen orada liderler olacak. Onların ciddi bir kısmıyla tabii kendisinin de orada ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde orada kendisiyle ikili bir görüşmeyi yapacağız ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alakalı bir konu olacaktır."

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :