Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

"Pakistan, FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergiliyor. FETÖ'nün Pakistan'ın içindeki varlığını sonlandırma, fitne girişimlerinin önüne geçme noktasında hemen harekete geçtiler. Bu hususta da atılması gereken adımlar, yapılması gerekenler neyse bunu

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'ın FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini belirterek, "FETÖ'nün Pakistan'ın içindeki varlığını sonlandırma, fitne girişimlerinin önüne geçme noktasında hemen harekete geçtiler. Bu hususta da atılması gereken adımlar, yapılması gerekenler neyse bunu Milli Eğitim Bakanlığımız'la ve Maarif Vakfımız'la müşterek olarak sürdürüyorlar, sürdürecekler." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havaalanında, Pakistan'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in davetine icabetle gerçekleştireceği resmi ziyaretin, cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den Pakistan'a 6 yıl aradan sonra yapılacak ilk ziyaret olacağını belirtti.

Pakistan ziyaretinde, özellikle her iki ülke arasında yapılacak birçok projenin de değerlendirileceğini dile getiren Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülkemiz ve milletimizle takdire şayan bir dayanışma sergileyen Pakistan Ulusal Meclisi ve senatonun ortak oturumunda, değerli milletvekillerine ve senatörlere hitap edeceğim. Ayrıca Türkiye ve Pakistan'ın önde gelen şirketlerinin, yöneticilerinin katılımıyla organize edilen yuvarlak masa toplantısına Başbakan Sayın Şerif'le birlikte iştirak edeceğiz." diye konuştu.

Ziyarette, ticaret ve ekonomi yanında savunma sanayisi, enerji, güvenlik ve altyapı gibi alanlarda yeni iş birliği imkanlarının da görüşüleceğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ziyaretimin iki ülke arasındaki köklü münasebetlerin perçinlenmesi noktasında ve bölgesel meselelerle ilgili olarak yapacağımız bu istişareler hususunda verimli geçeceğine inanıyorum. Çünkü biz, Pakistan'ın güvenlik, huzur ve istikrarını, kendi güvenlik ve istikrarımızla aynı tutuyoruz. Zor bir dönemden geçen Pakistan'a, tarihimizin, kardeşliğimizin bir gereği olarak elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz. Pakistan ile Türkiye dostluğu, iyi gün dostluğu değil, kara gün dostluğudur. Gerek İstiklal Harbimizde gerekse daha sonra kim dara düşmüşse kimin başına bir musibet gelmişse, biri diğerine sorgusuz sualsiz destek olmuştur."

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Pakistan'ın kadirşinaslığına bir kez daha şahit olduklarının altını çizen Erdoğan, darbe girişimi sonrası Pakistan Meclisi'nden ve farklı siyasi partilerden bir heyetin Türkiye'ye gelerek, Türk milleti ve hükümetin yanında olduklarını tüm dünyaya ilan ettiklerine dikkati çekti.

- "Bizim için memnuniyet verici"

Pakistan'ın FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"FETÖ'nün Pakistan'ın içindeki varlığını sonlandırma, fitne girişimlerinin önüne geçme noktasında hemen harekete geçtiler. Bu hususta da atılması gereken adımlar, yapılması gerekenler neyse bunu Milli Eğitim Bakanlığımızla ve Maarif Vakfımızla müşterek olarak sürdürüyorlar, sürdürecekler. Pakistan'ın örgütle iltisaklı şahıslardan, 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedikleri konuları, öyle zannediyorum ki biliyorsunuz, duydunuz. Bunlar bizim için memnuniyet vericidir. Biz de örgütün ülkeden defedilmesi sonrasında bir boşluk ve mağduriyet oluşmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İlgili kurumlarımızla Maarif Vakfımızla, Milli Eğitim Bakanlığımızla Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olacağız.

Bunun yanında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantıları çerçevesinde bugüne kadar Pakistan'la 51 anlaşma ve belge imzaladık. Konseyin beşinci toplantısını da yakın zamanda ülkemizde düzenleyeceğiz. Türkiye gibi Pakistan da terör belasına karşı topyekun bir mücadele yürütüyor. Türkiye, Pakistan'ın bu mücadelesine tam desteğini sürdürecektir. Şer şebekelerinin, ne bizim ne de Pakistanlı kardeşlerimizin geleceğini karartmasına izin vermeyeceğiz."

- "İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum"

İslamabad ve Lahor'un ardından Semerkant'a geçeceğini belirten Erdoğan, orada Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili, Başbakan Şevket Mirziyayev ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceğini ifade etti.

Erdoğan, görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını aktardı.

Semerkant'ta gerçekleştireceği ziyaret kapsamında, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kabrini de ziyaret edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özbekistan ile ilişkilerimizi iki kardeş ülkeye yaraşır bir seviyeye taşımak istiyoruz. Bu noktada Özbek kardeşlerimizde de güçlü bir irade ve kararlılık olduğunu görüyoruz. Bu ziyaretimin, Özbekistan ile münasebetlerimizde yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler