Çölyak hastalarına "Gaziantep Mutfağı" kursu

Çölyak hastalarına "Gaziantep Mutfağı" kursu

Glutene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince yiyemeyen çölyak hastaları için GASMEK kapsamında "Glutensiz Mutfak Kursu" düzenlendi

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çölyak hastaları için "Glutensiz Mutfak Kursu" düzenledi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, zengin mutfağı UNESCO tarafından tescillenerek "Gastronomi Şehri" unvanına layık görülen Gaziantep'in birbirinden farklı lezzetlerini artık çölyak hastaları da tadabilecek.

Buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların içindeki glutene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince yiyemeyen çölyak hastaları için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) kapsamında "Glutensiz Mutfak Kursu" düzenlendi.

Kursa katılan kursiyerler, çölyak hastaları için tatlısından tuzlusuna pek çok lezzeti glutensiz yapmayı öğrendi.

Kurs öğreticisi şef Süleyman Engin, yaptığı açıklamada, kentte 2 bin 500 çölyak hastası bulunduğunu söyledi.

Çölyak hastalarının günlük yaşamlarında yemek konusunda çok seçici davranmak zorunda olduklarını anlatan Engin, kursla onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Gaziantep mutfağında ekmeğin ayrı bir yeri olduğuna dikkati çeken Engin, "Gaziantep artık gastronomi şehri. Çok zengin bir mutfağa sahip bir kent. Böyle bir şehirde çölyaklı olmak inanılmaz zordur. Çünkü burada her şey ekmektir. Dürüm çok yaygın. Bu kursla hastalarımız biraz olsun mutfaklarını daha da çeşitlendirecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Ergin, kursta katılımcılara teorik ve pratik bilgiler anlatıldığını dile getirerek "Kursiyerlerimizi, mutfağa almadan önce bir sınıfa alıyoruz, onlara çölyak hastalığını ve glutensiz mutfağı anlatıyoruz. Glutensiz yemek pişirirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Kursiyerlerimizi eğitimin ardından mutfağa alıyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çölyak hastalarının en büyük sıkıntısı unlu mamulleri bulamıyor olmaları. O nedenle ekmek ve hamur pişirme tekniklerine yoğunlaşıyoruz. Glutensiz ekmeği yapmak glutenli ekmeğe göre bir hayli zordur. Bunun için nasıl daha kolay ve pratik ekmek yapılır uygulamalı olarak anlatıyoruz."

GASMEK'in mutfağında Gaziantep'in önemli yemeklerini glutensiz hale getirdiklerine dikkati çekerek "Kursiyerlerle hamur yoğurup ekmek pişirdik, makarna yaptık. Gaziantepliler şerbetli tatlıyı çok severler. Lokma dökmeyi başardık. Hayatında hiç lokma tatlısı yememiş çölyaklılar vardı. Onlar için lokma tatlısını yaptık. Glutensiz beslenme zorunluluğu olan kursiyerlerimiz ilk defa lokma tatlısı yedi" ifadelerini kullandı.

Çölyak hastası kursiyerlerden 56 yaşındaki Mahmut Devamlı, kurs ile pek çok lezzeti yapmayı öğrendiklerini belirterek "Glutensiz lokma tatlısı yapmayı hiç düşünmemiştik. Sadece ekmek ve bazı yemekleri yapıyorduk. Burada hem lokma tatlı yapıldığını öğrendim hem de ilk defa lokma tatlı yemiş oldum. Sürekli gördüğümde yemek isterdim ama malum dışarıdan bir şey yiyemiyoruz" şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Tuba Siya da kursta çok çeşitli yemekleri yapabileceklerini öğrendiğini belirterek, bundan sonraki yaşantısında sofraya daha mutlu oturacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :