College de France'da "Kur'an tarihi" dersi

College de France'da "Kur'an tarihi" dersi

Fransa'da College de France akademisinde açılan "Kur'an tarihi" kürsüsünde ilk kez "Kur'an tarihi" dersi verildi

PARİS (AA) - Fransa'da halka açık derslerin verildiği College de France akademisinde ilk kez açılan "Kur'an tarihi" kürsüsünde ilk kez "Kur'an tarihi" dersi verildi.

Açılışını 1983-1986 yılları arasında İstanbul'da araştırmalar yapmış olan Prof.Dr. François Deroche'ın yaptığı derse çok sayıda kişi katılırken, halkın yoğun ilgi gösterdiği akademinin girişinde uzun kuyruklar oluştu.

Ders sonrası açıklamalarda bulunan Deroche, İstanbul'un Kuran’la ilgili el yazması eserlere sahip kütüphaneleriyle olağanüstü bir yer olduğunu söyledi.  Özellikle Topkapı Sarayı'nda ve İbrahim Paşa müzesinde çok önemli koleksiyonlar bulunduğunu belirten Deroche, "İstanbul’da meslektaşlarımla çok köklü bağlar kurduk ve değişik bakış açılarıyla çalışmalar yaptık. Bugün elde ettiğim birikimde ve araştırmalarımda çok etkisi oldu" dedi.

Dersin amacının temelde bütün alanlarda ve farklı yorumlarla Kur’an tarihini özümseyebilmek olduğunu vurgulayan Deroche, Kur’an’ın zihin tarihi, iktisat tarihi ve Kur'an'ın asıl metni açısından anlaşılabilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Türkiye'de yaptığı araştırmalarda çok şey öğrendiğini söyleyen Deroche Türkçe ifadeler kullanarak "Bir süre için İstanbul’da oturdum ve Türkiye’yi çok seviyorum" diye konuştu.

Deroche, 1973 yılında Ecole Normale Superieure'de başladığı Kur'an-ı Kerim çalışmalarını 1979'da geçtiği Fransa Milli Kütüphane'de el yazması eserlerin kataloğunu yaparak sürdürdü. 

İstanbul'a 1983 yılında gelen Deroche, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde akademik araştırmalarına 5 yıl boyunca devam etti. Deroche, Türkiye'de Şam Emeviye Camii'nden getirilen ve "Şam Evrakı" olarak adlandırılan koleksiyon üzerinde çalıştı.  

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :