Çocuk Mercanlı'daki projelerde ilk ürünler alındı

Çocuk Mercanlı'daki projelerde ilk ürünler alındı

Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan-Ermenistan cephe hattı yakınındaki Çocuk Mercanlı köyünde kurulan seralar ile arı işletmelerinden elde edilen ilk ürünler satışa sunuldu

BAKÜ (AA) - Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan-Ermenistan cephe hattı yakınındaki Çocuk Mercanlı köyünde kurulan seralar ile arı işletmelerinden ilk ürünler alındı ve satışa sunuldu.

Köyde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan sera ve arı çiftliklerinden elde edilen ürünlerin satışıyla ilgili etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, TİKA Bakü Koordinatörlüğü ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) yetkilileri ile köy halkı katıldı.

Yetkililer ve katılımcılar, 15 aile için tahsis edilen arı işletmelerinden ve 15 aile için kurulan 160 metrekarelik seralardan elde edilen ürünleri inceledi. Ürünler, hem katılımcılar hem de etkinlikte hazır bulunan farklı şirket ve market işletmecileri tarafından satın alındı.

Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Çocuk Mercanlı'da bal yemek, sebze ve meyve yemek hepimizin hayaliydi. Bugün bu hayalin gerçekleştiğini görüyoruz." dedi.

Çocuk Mercanlı'ya ilk kez geçen sene geldiğini ve dönüşte Türk kurumlarından yetkilileri toplayarak burada neler yapabileceklerini konuştuklarını aktaran Özoral, "Bugün o düşüncelerin neticelerini görüyoruz. Bizim istediğimiz Çocuk Mercanlı'yı cazibe merkezi haline getirecek, buraya yerleşen kişilere 'iyi ki buraya geldik' dedirtecek ve onların geçimini kolaylaştıracak üretime yönelik projeler oluşturmaktı. Burada yaptıklarımız Türkiye-Azerbaycan ilişkileri açısından bir örnek. Türkiye ve Azerbaycan her zaman bir yerde, omuz omuza, yan yanadır. Türkiye olarak buranın çiçeklenmesi için elimizden gelen desteği vermeye hazırız." diye konuştu.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Memmedov da "Karabağ'a büyük dönüşün başlangıcı" olarak kabul edilen Çocuk Mercanlı'da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sonuçlarını gördüklerini söyledi.

Kardeş ülke Türkiye'nin desteğiyle başlatılan projelerin neticelenmesinden gurur duyduklarını belirten Memmedov, başta Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği olmak üzere emeği geçen kurumlara teşekkürlerini iletti.

TİKA Bakü Koordinatörü Teoman Tiryaki, yaklaşık 2 ay önce açılışını gerçekleştirdikleri projelerin ürün vermesini ve bu ürünlerin satışa çıkarılmasını başarı olarak gördüklerini ifade ederek, burada elde ettikleri tecrübeleri Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde de uygulayacaklarını anlattı.

TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, inşa ettirdikleri hediyelik eşya imalathanesinde üretilecek ürünleri hem Türkiye hem de dünya pazarlarına çıkartacaklarını bildirdi.

Çocuk Mercanlı'da sera ve arı işletmelerinin yanı sıra ZiraatBank Azerbaycan tarafından 3 bin metrekarelik çiftlik, TÜİB tarafından 400 metrekarelik hediyelik eşya imalathanesi inşa ediliyor.

Çocuk Mercanlı köyünde yaşayan ailelerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla başlatılan projelerin temeli haziranda atılmıştı.

Ermenilerin 1993'te işgal ettiği, Azerbaycan ordusunun 1994'te kurtardığı Çocuk Mercanlı köyünde, cephe hattına çok yakın olması nedeniyle yaşayan kimse yoktu.

Nisan 2016'da Azerbaycan askerlerinin bölgeye hakim Leletepe'yi Ermenilerin işgalinden kurtarmasının ardından devletin teşvikiyle Çocuk Mercanlı'ya halkın dönüşü başlamıştı.

TİKA öncülüğündeki Türk kurumları, Çocuk Mercanlı'daki sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlamak amacıyla çeşitli projeler gerçekleştiriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler