Çocuk evlerine "güvenlik kamerası" düzenlemesi

Çocuk evlerine "güvenlik kamerası" düzenlemesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel hayatın gizliliğine yönelik düzenlemeler dikkate alınarak çocuk bakım kuruluşlarının hangi bölümlerine güvenlik kamerası kurulacağı ve nasıl kullanılacağına ilişkin konulara açıklık getirmek amacıyla genelge yayı

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel hayatın gizliliğine yönelik düzenlemeler dikkate alınarak çocuk bakım kuruluşlarının hangi bölümlerine güvenlik kamerası kurulacağı ve nasıl kullanılacağına ilişkin konulara açıklık getirmek amacıyla genelge yayımladı.

Buna göre, çocuk evlerinde evin daire giriş kapısının dışında, sadece çocuk evine giriş çıkış yapan kişiler görülecek şekilde, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu ve çocuk evleri sitelerinin iç ve dış mekanlarında kurulmuş ya da kurulacak olan güvenlik kamerası görünür şekilde olacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzasıyla "Çocuk Bakım Kuruluşlarında Güvenlik Kamerası Sistemi Kurulumu ve Kullanımı" konulu genelge yayımlandı.

Genelgeyle uygulamada birlikteliği sağlamak amacıyla özel hayatın gizliliğine yönelik düzenlemeler dikkate alınarak, güvenlik kameralarının kuruluşların ve çocuk evlerinin hangi bölümlerine kurulacağı ve nasıl kullanılacağına ilişkin açıklık getirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı hizmet veren çocuk evleri, çocuk evleri sitesi, çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarında verilen hizmetin kalitesini arttırmak, hızlı ve etkin tedbirler geliştirmek, güvenliği sağlamak, olası riskleri bertaraf etmek, herhangi bir olay gerçekleşmesi durumunda kamera kaydı ile geriye dönük kayıtların incelenerek mağdur ya da suça sürüklenenler hakkındaki kanıtları temin etmek, adli ve idari işlemlere katkı sağlamak amacıyla güvenlik kameralarının önemli olduğu kaydedildi.

Türk Ceza Kanunu'nda "Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar"ın ayrı bir bölüm olarak ele alındığı ve kişilerin özel hayatının gizliliği ve ihlal edilmesi konusunda cezai yaptırımlara yer verildiği hatırlatıldı.

Çocuk evleri, çocuk evleri sitesi, çocuk yuvası ve yetiştirme yurdunda güvenlik kamerasının kurulması ve kullanılmasındaki amacın, korunma ve bakım altında bulunan çocukların, personel ve diğer kişilerin izlenmesi ya da özel hayatlarına müdahale edilmesi olmadığı, daha güvenli bir ortamda bakım hizmetinin sunulması, olumsuz olayların önlenmesi ve olası risklerin bertaraf edilmesi olduğu vurgulandı.

- Güvenlik kamerası görünür şekilde kurulacak

Genelgede, güvenlik kamera sisteminin kurulumu, niteliği ve kayıtların kullanımına ilişkin hususlara yer verildi.

Buna göre, çocuk evleri sitesi, çocuk yuvası, yetiştirme yurdundaki bina giriş ve çıkış kapıları, kuruluş bahçesi ile çocuk evlerinde evin daire giriş kapısı gibi ortak alanların hukuken korunacak bir gizlilik ve mahremiyeti bulunmadığından güvenliğin sağlanması amacıyla bu alanlarda herkes tarafından bilinen ve görülebilir kamera sistemleri kurulacak.

Özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlal edilmesi nedeniyle uygulanacak cezai yaptırımlara konu olabileceği dikkate alınarak, çocukların özel kullanım alanları olan çocuk odaları, banyo, lavabo, sosyal alanlar gibi mahremiyetini teşhir edecek yerlere güvenlik kamerası kurulmayacak.

Çocuk evlerinde evin daire giriş kapısının dışında, sadece çocuk evine giriş çıkış yapan kişiler görülecek şekilde, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu ve çocuk evleri sitelerinin iç ve dış mekanlarında kurulmuş ya da kurulacak olan güvenlik kamerası görünür şekilde kurulacak.

Kapalı devre, 7 gün 24 saat kesintisiz ve ışığın az olduğu ortamlarda da kayıt yapabilecek ve en az 6 ay süreyle kayıtları sistem üzerinde tutabilecek bellek kapasitesine ve kamera kayıtlarının ihtiyaç halinde değerlendirilmek üzere incelendiğinde kişilerin eşkalinin belirlenmesi veya kişinin tespiti amacıyla ideal çözünürlüğe sahip olacak.

- "Kayıtlar, adli ve idari bir işlem dışında kullanılmayacak"

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri dikkate alınarak, kayıtlar 6 aylık sürelerle elektronik ortamda arşivlenecek. Arşiv görüntülerine tarih ve saat bilgileri girilerek kolayca ulaşılabilmesi sağlanacak.

Güvenlik kamera sisteminin işleyişini sağlamakla, kuruluş ve çocuk evleri koordinasyon merkezi müdürleri yükümlü olacak.

Kamera kayıtları, yalnızca müdürün yetkilendireceği personel tarafından izlenecek. Kişisel verilerin işlem şartları, silinmesi, yok edilmesi, aktarılması, ilgili kişilerin hakları, veri sorumlusunun sorumlulukları usul ve esaslarını içeren "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" hükümleri dikkate alınacak ve kayıtların adli ve idari bir işlem dışında kullanılmaması konusuna uyulacak.

Genelgede güvenliği ilgilendiren ve kanıt niteliğinde elde edilen görüntülerin, CD/DVD ortamına yüklenerek kayıt altına alınmasının, ilgili adli ve idari makamlara tutanak ile teslim edilmesine dikkat çekildi.

- Taşınılabilir merkezi bir güvenlik kamera sistemi

Ayrıca, korunma ve bakım altında bulunan çocukların toplumsal hayata etkin bir şekilde katılımının sağlanması amacıyla hizmete açılan ve Bakanlığın hizmet politikası doğrultusunda ülke genelinde yaygınlaştırılarak sayısı artan çocuk evlerinin değişen, gelişen ve artan görevlerine yönelik ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla Çocuk Evleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelgenin konuyla ilgili hükmü de yeniden düzenlendi.

Buna göre, iş sürekliliği ve güvenliğin sağlanması amacıyla çocuk evlerinin daire giriş kapısının dışında, sadece çocuk evine giriş çıkış yapan kişiler görülecek şekilde çocuk evleri koordinasyon merkezi müdürlüğü tarafından uzaktan erişim ile izlenmesine ve kayıtların 6 aylık sürelerle saklanmasına olanak verecek taşınılabilir merkezi bir güvenlik kamera sistemi kurulacak.

Güvenlik kamera sisteminin kurulumu, niteliği ve kayıtların kullanımında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümlerine uyulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :