"Çocuğa cinsel istismarla etkili mücadele lazım"

"Çocuğa cinsel istismarla etkili mücadele lazım"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Kav:- "Çocuk istismarının pek çok boyutu var. Çocukların fiziksel istismarı, çocuk haklarından her birinden mahrum kalması, eğitim hakkı başta olmak üzere çocukların zorla çalıştırılması, kız çoc

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, çocuk istismarının pek çok boyutunun olduğunu belirterek, "Çocukların fiziksel istismarı, çocuk haklarından her birinden mahrum kalması, eğitim hakkı başta olmak üzere çocukların zorla çalıştırılması, kız çocuklarının okuyamaması. Bunların hepsi aslında istismar biçimleri. Ama çocuğa cinsel istismar, çocuk istismarının en vahim ve can yakan boyutu." dedi.

Kav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk istismarının insanlık adına utanç verici bir olay olduğunu, önlenmesi için tüm caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çekti.

Çocuk istismarının önlenmesi için Çocuk Koruma Kanunu'nun bulunduğunu ve çok kapsamlı bir kanun olduğunu dile getiren Kav, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre hazırlanan yasada çocuğa yönelik sadece bir suç veya zararın ortaya çıkması değil öncesindeki haklarına uygun olarak ihtiyaçlarının karşılanması ve çocuğu zarardan korunması gibi önleyici tedbirler barındırdığını söyledi.

Kav, "Bütün bunları yaptığımız bir toplumda çocuklarımıza suçlular zarar verme konusunda zaten cesaret bulamayacaktır. Ama ola ki cesaret bulup bir zarar ortaya çıktığında ve suçu vuku bulduğunda yapılabilecekler de var. Öncelikle suçluyu cezasız bırakmamaktır. Bunun için de Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanmış 103. maddede biçimleri var." dedi.

Çocuğa cinsel istismarın ağır cezaları olması gerektiğine değinen Kav, örneğin, suçu işleyen failin, çocukla soy bağının olduğu, çocuk üzerinde bir yetki gücü ve nüfuzunun bulunduğu, bunu kötüye kullanan iktidar sahibi biri olduğu durumlarda cezanın zaten ağırlaştırıldığını, kanunun da bunu tanımladığını belirtti.

Gülsüm Kav, "Ama bizde olması gerektiği gibi kanunun uygulanmadığını görüyoruz. Çoğu durumda bu olaylar okullarda yaşanabiliyor, çocuk üzerinde soy bağı olan yakınlarından gelebiliyor bu zarar. Burada daha ağır ceza verilmesi gerekirken, cezasız bırakma veya serbest kalma gibi çok sayıda olgu da yaşandı. Önce bunların önüne geçmeliyiz." diye konuştu.

- "Çocuk istismarının pek çok boyutu var"

Çocuk istismarının pek çok boyutunun olduğunu ifade eden Kav, şöyle konuştu:

"Çocukların fiziksel istismarı, çocuk haklarından her birinden mahrum kalması, eğitim hakkı başta olmak üzere çocukların zorla çalıştırılması, kız çocuklarının okuyamaması. Bunların hepsi aslında istismar biçimleri. Ama çocuğa cinsel istismar, çocuk istismarının en vahim ve can yakan boyutu. En can yakan biçimi ve ne yazık ki bu konu son günlerde sık gündeme gelmeye başladı. Toplu vakalarda gündeme gelmeye başladı. Çok akıl almaz boyutta olanlar var. Çok küçük yaşta bebeklere olanlar gündeme gelmeye başladı. Bu açıdan çocuğa cinsel istismarla etkili mücadele etmek gerektiği çok açık."

Çocuk Koruma Kanunu'nun düzgün uygulanması gerektiğine dikkati çeken Kav, çocuklara sadece korunaklı bir çevrede yaşama hakkını vermenin yanı sıra eğitim, sağlık gibi tüm haklarının yerine getirileceği ayrımsız bütün çocukların bundan yararlanacağı bir sistemin yaratılmasını, okulların ve yurtların düzgün denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Gülsüm Kav, çocuğa cinsel istismarın failine ağırlaştırılmış sebeplerin de uygulanarak ceza verilmesi gerektiğini, hafifletici hiçbir sebebin fail lehine kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :