ÇKS Başvuruları Bitiyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025-2026 üretim dönemi Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 31 Aralık’ta sona ereceğini belirterek, başvuru yapamayan çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, bu yıl 65 ilde etkili olan zirai don nedeniyle birçok çiftçinin ciddi ürün kayıpları yaşadığını hatırlattı.
Bayraktar, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında ÇKS’ye kayıtlı olup sigortası bulunmayan çiftçilere de destek sağlandığını ancak yanlış yönlendirme ve bilgi eksikliği nedeniyle bazı üreticilerin süresi içinde başvuru yapamadığını ifade etti. Bu çiftçilerin de destekleme kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.
ÇKS başvuruları 31 Aralık’ta sona eriyor
Bayraktar, 1 Eylül’de başlayan 2025-2026 tarımsal üretim dönemi ÇKS başvurularının 31 Aralık tarihinde sona ereceğini belirterek, çiftçilerin işlemlerini son güne bırakmamaları çağrısında bulundu.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte;
Miras ve intikal sorunları nedeniyle kayıt yapılamayan arazilerin ÇKS’ye dahil edilmesinin önü açıldı,
İkinci ve üçüncü ekim-dikim bilgileri, üretim yılı sonuna kadar güncellenebilir hale geldi,
Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler için taahhütnameyle başvuru imkânı sağlandı.
Bu düzenlemelerin ÇKS kayıtlılık oranlarını artırdığı belirtildi.
ÇKS veri girişleri Ziraat Odalarına devrediliyor
Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TZOB arasında imzalanan protokol kapsamında ÇKS veri girişlerinin Ziraat Odaları tarafından yapılmaya başlandığını hatırlattı.
Uygulamanın pilot olarak başlayan sürecinin bu yıl 21 ile yayıldığını, önümüzdeki iki yıl içinde 81 ili kapsamasının hedeflendiğini ifade etti. Bu sayede il ve ilçe müdürlüklerindeki teknik personelin çiftçiye daha fazla zaman ayırabileceği kaydedildi.
“Son güne kalmadan başvurun” çağrısı
Başvuruların yıl sonuna yaklaşılmasıyla birlikte yoğunluğun arttığını vurgulayan Bayraktar, olası aksaklıkların önüne geçilmesi için çiftçilerin ÇKS başvurularını 31 Aralık’tan önce tamamlamalarının büyük önem taşıdığını söyledi.
