Çin'den Filipinler'in "kayalık" ifadesine tepki

Çin'den Filipinler'in "kayalık" ifadesine tepki

PEKİN (AA) - Çin, Güney Çin Denizi'nde hak iddia ettiği adayı Filipinler'in kayalık olarak tanımlamasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından...

PEKİN (AA) - Çin, Güney Çin Denizi'nde hak iddia ettiği adayı Filipinler'in kayalık olarak tanımlamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Filipinler'in başkent Manila'daki yerel mahkeme, Güney Çin Denizi'ndeki Tayping Adası'nı kayalık olarak tanımlayarak Çin'in haklarını inkar etmekle suçlandı.

Açıklamada, Filipinler'in Taypin Adası'nı kayalık olarak tanımlamaya çalışmaktaki amacının Çin'in Nanşa Adaları üzerindeki egemenlik ve deniz hukukundan doğan haklarını inkar etmeye çalıştığı iddia edildi.

Ayrıca, bunun uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulandı.

Filipinler'de mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından başkanlık koltuğuna oturan Rodrigo Duterte, Çin'e yeşil ışık yakmış ve ikili ilişkileri geliştirmek istediğini açıklamıştı.

Pekin yönetimi de Filipinler ile özellikle Güney Çin Denizi meselesi olmak üzere ilişkilerde yeni sayfa açacaklarını belirtmişti.

Diğer yandan, Filipinler, bölgedeki toprak anlaşmazlığı nedeniyle Lahey'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvururken, mahkemenin bu yılın sonunda bir karara varması bekleniyor. Çin yönetimi ise Filipinler’in Lahey'deki mahkemeye yaptığı başvuruyu ve sonucunu tanımayacağını açıklamıştı.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığı yolu ile dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler