Çin'den Çekya'ya Dalay Lama tepkisi

Çin'den Çekya'ya Dalay Lama tepkisi

Çin, yabancı ülke yetkililerinin, Dalay Lama ile görüşmesini istemiyor

PEKİN (AA) - Pekin yönetimi, Çekya yetkililerinin Dalay Lama ile görüşmesine sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcü Hua Çunying, olağan basın toplantısında, Çekya Başbakan Yardımcısı Pavel Belobradek ve Kültür Bakanı Daniel Herman'ın yanı sıra ülkedeki bazı üst düzey parlamenterlerin Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ile yaptıkları dünkü görüşmeye sert bir şekilde karşı çıkarak bu durumdan son derece rahatsız olduklarını söyledi.

Sözcü Hua, bu görüşmeye ilişkin Çekya'nın, ikili ilişkiler nezdinde Çin egemenliği, toprak bütünlüğü ve "Tek Çin" politikasına saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Dalay Lama konusunda politikalarının açık ve net olduğunu da dile getiren Hua, dini liderlik kimliğinin arkasına saklanarak "Tek Çin" politikasına karşı ayrılıkçı eylemlerde bulunduğunu savundu.

Hua ayrıca diğer ülkelerin Dalay Lama ile resmi iletişim kurmasına ya da yabancı bir yetkilinin görüşmesine sert bir şekilde karşı olduklarının altını çizdi.

Bu arada Çin, pazar günü gerçekleşen Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ve Dalay Lama görüşmesine de sert tepki göstermişti.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :