Çin'de insan hakları savunucusuna hapis cezası

Çin'de insan hakları savunucusuna hapis cezası

Tutuklu aktiviste 3 yıl hapis cezası verildi

PEKİN (AA) - Çin'de tutuklu aktivist Cay Yanmin, devlet gücünü sarsma suçundan 3 yıl hapse mahkum edildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Tiencin 2 Nolu Orta Halk Mahkemesi, 55 yaşındaki aktivist Cay Yanmin hakkında devlet gücünü sarma ve sosyal düzene zarar verme suçlarından 4 yıl ertelemeli 3 yıl hapis cezası verdi.

Aktivist Cay'ın, cezası dışında karar duruşmasına ilişkin detaylı bilgi verilmezken, Cay'a 2012'den bu yana internet üzerinden devlete karşı yaptığı olumsuz paylaşımlara ilişkin suçlamalar yöneltiliyordu.

Çin'de 2015 yılında yürütülen kampanyada Cay ile aktivist, insan hakları avukatı ve savunucularından oluşan 300'den fazla kişi gözaltına alınmış ve sorgulamalarının ardından çoğu serbest bırakılmıştı.

Bu soruşturma kapsamında, 20 kişi hala tutuklu bulunurken, dava süreçleri hakkında açıklama yapılmadı. Tutuklular arasından Hu Şıgın, Cou Şıfıng ve Li Hıping adlı kişilere de Cay davasında olduğu gibi benzer suçların yöneltildiği ve duruşmalarının aynı mahkemede görüleceği belirtiliyor.

Ocak ayında ülkede son yıllarda insan hakları avukatı olarak ismi öne çıkanlardan Tang Cingling de halkı isyan teşvik suçundan 5 yıl hapse mahkum edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :