Çin'de çevre kirliliğiyle mücadele kapsamı genişletiliyor

Çin'de çevre kirliliğiyle mücadele kapsamı genişletiliyor

Ülkedeki merkezi çevre denetimleri tüm yerel yönetimleri kapsayacak şekilde yapılacak

PEKİN (AA) - Çin'de çevre kirliliğiyle mücadele için kurulan denetim sisteminin ülkedeki tüm eyalet yönetimlerini kapsayacak şekilde genişletileceği bildirildi.

Çin Çevre Koruma Bakanlığı, ülkede kurulan çevre denetim mekanizmasının tüm idari bölgeleri kapsayacağını belirterek, yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için doğrudan teftiş edileceğini duyurdu.

Yetkililer, özellikle hava kirliliğiyle mücadele amacıyla geçen yılın başında Pekin ve Şanghay kentlerinin de aralarında bulunduğu 15 idari bölgeyi kapsayan merkezi çevre denetleme mekanizması kurmuştu. Yeni düzenlemeyle 31 idari bölgeye ayrılan Çin'deki diğer 16 bölge de merkezi çevre müfettişlerinin yetki alanına girecek.

Pekin hükümeti, geçen yıl yüksek oranda kirlilik üreteceği gerekçesiyle toplam 14 milyar dolar bütçeli 11 enerji projesini veto etmişti. Çin Ulusal Enerji İdaresi, kirliliğin önlenmesi amacıyla 2020'ye kadar yenilenebilir enerjiye 361 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu.

Çin'de geçen yıl çevre kirliliğine ilişkin 33 bin soruşturma dosyasında yaklaşık 64 milyon dolar para cezası kesilmişti. Ülkede 2016'da hava kirliliğini önleme konusunda ihmali olduğu tespit edilen toplam 720 kamu görevlisi ve işletme yöneticisi tutuklanmış, 6 bin 454 kişi ise gözaltına alınarak soruşturmaya tabi tutulmuştu.

Çin hükümeti, özellikle 2014'ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerinin çoğu, dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :