Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 90'ıncı kuruluş yıl dönümü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 90'ıncı kuruluş yıl dönümü

Çin Devlet Başkanı Şi:- "Ülkemizin bölünmesine kesinlikle izin vermeyiz. Kimse, Çin'den kendi egemenliğine, ulusal güvenliğine ve kalkınma menfaatlerine zarar veren tutumları sineye çekmesini beklemesin"

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) 90'ıncı kuruluş yıl dönümünde, "Ülkemizin bölünmesine kesinlikle izin vermeyiz." dedi.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda, PLA'nın 90'ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Törene Şi'nin yanı sıra ÇKP politbüro ve hükümet üyeleri ile askeri yetkililerden oluşan yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Şi, törende yaptığı konuşmada "Çin halkının barıştan yana olduğunu" söyleyerek, "Saldırganlık ve işgal faaliyetlerine karşıyız ancak bize yapılacak olası saldırılara karşı hazırlığımız ve öz güvenimiz tam." ifadesini kullandı.

"Hiç kimsenin, hiçbir grup veya siyasi partinin, hiçbir zaman ve şekilde Çin'in bir karış toprağını bile bölmesine kesinlikle izin vermeyiz." diyen Şi, "Kimse, Çin'den kendi egemenliğine, ulusal güvenliğine ve kalkınma menfaatlerine zarar veren tutumları sineye çekmesini beklemesin." açıklamasını yaptı.

Şi, ordularını küresel ve bölgesel tehditlere ve ulusal güvenlik ihtiyaçlarına göre modernize etme sürecine devam edeceklerinin altını çizerek, PLA'ya "Her an savaşa hazır durumda olmaları" çağrısını yaptı.

- "Küresel tehditlerle mücadelemiz sürecek"

"Ordunun, uluslararası askeri iletişim çalışmalarıyla da küresel tehditlerle mücadeleyi sürdüreceğini" vurgulayan Şi, "Çin, küresel konumuna yaraşır şekilde dünyada barış ve istikrar için üzerine düşeni aktif şekilde yapmaya devam edecek." dedi.

Şi Cinping, ülkenin en büyük kara üssü Curıhı'da pazar günü 12 bin asker ve 100'den fazla uçağın görev aldığı dev askeri geçit törenine katılmıştı. Burada göreve geldiği 2013 yılından bu yana ilk defa ordu üniforması giydiği görülen Şi, askeri birliklere hitaben "Çin'in güçlü bir orduya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu" söylemişti.

PLA, 90'ıncı kuruluş yıl dönümü olan 1 Ağustos öncesi ülkenin dört bir yanında ve uluslararası denizlerde gerçekleştirdiği tatbikat ve askeri faaliyetlerle geçen ay tarihinin en yoğun dönemlerinden birini yaşamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler