Çin Devlet Başkanı Şi, Tavyan muhalefet lideriyle görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi, Tavyan muhalefet lideriyle görüştü

Şi ve Hung, 1992 Mutabakatı’nın sürdürülmesi konusunda fikir birliğine vardı

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan muhalefet partisi Kuomingtang'ın (KMT) lideri Hung Hsiu Chu ile bir araya geldi.

Başkent Pekin’de düzenlenen Boğazın İki Yakası İlişkileri Barışçıl Kalkınma Forumu’na katılmak için Çin’e gelen Hung, Şi ile görüştü.

Görüşmede, Çin ve Tayvan arasındaki 1992 Mutabakatı ve "Barış Platformu” ön plana çıktı. Şi, "tek Çin” politikasını savunarak, Tayvan ile anakaranın tek Çin prensipleri temelinde uzlaşıya varması gerektiğini belirtti.

Çin'in temel çıkarlarını korumanın tüm Çin halklarının ortak iradesi olduğunu dile getiren Şi, 1992 Mutabakatı’nın Tayvan ve anakarayı aynı ülke olarak nitelediğini ileri sürdü.

Şi, Tayvan siyasi hayatında yaşanan değişimlerin, 1992 Mutabakatı’nın altında yatan tarihi gerçekleri değiştiremeyeceğini kaydederek tüm Çin halklarının, siyasi partilerin ve şahısların ayrılıkçı faaliyetlerine karşı çıkacağını belirtti.

Hung ise KMT ve Çin Kominist Partisinin Tayvan ve Çin arasındaki insani, ticari ve ekonomik ilişkileri 1992 Mutabakatı çerçevesinde teşvik etmesi ve boğazın iki yakasındaki barışın kurumsallaşmasına katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Hung, Çin’e Tayvan’ın uluslararası katılımına destek vermesi çağrısında bulundu.

Tayvan'ın bağımsızlık isteğine karşı siyasi tıkanıklığı yumuşatmak amacıyla 1992'de "tek Çin" temeline dayanan ve Tayvan ilişkilerinde barışçıl gelişmeyi amaçlayan 1992 Mutabakatı imzalanmıştı


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler