Çilingirin ''Mesnevi'' tutkusu

Çilingirin ''Mesnevi'' tutkusu

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çilingir Mehmet Demir, Mevlana'nın 25 bin 600 beyitlik eseri ''Mesnevi''yi ezberledi- Demir: "19 yaşında bir takvim yaprağında gönüller sultanı Mevlana'nın bir beyitiyle karşılaştım. O gece rüyamda Mevlana hazretlerini gördüm

OSMANİYE (AA) - Düziçi ilçesinde çilingir Mehmet Demir, Mevlana'nın 25 bin 600 beyitlik eseri Mesnevi'yi ezberledi.

Demir (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mesnevi'nin Türkçe çevirisini zaman içerisinde ezberlediğini söyledi.

Hz. Mevlana ve eserine olan hayranlığının gençlik yıllarına uzandığını anlatan Demir, "19 yaşında bir takvim yaprağında gönüller sultanı Hz. Mevlana'nın bir beyitiyle karşılaştım. O gece rüyamda Mevlana hazretlerini gördüm. Mesnevi'den beyitler dilime geldi ve o günden sonra bu yolculuğa çıktım. 27 yılımı bu esere verdim" dedi.

''Mesnevi hafızı'' olması dolayısıyla Türkiye'nin birçok yerine Hz. Mevlana ve eserini anlatmaya gittiğini belirten Demir, "Yıllardan beri şehir şehir, ülke ülke dolaşarak ezberlediğim beyitleri okuyorum, üstadım Hz. Mevlana'yı anlatıyorum. İnsanlara Mesnevi'de yer alan hakikatleri aktarmaya çalışıyorum. Savaşların ve düşmanlıkların hakim olduğu dünyada Hz. Mevlana'nın düşüncelerine günümüzde çok fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Demir, Türkiye'de 40'tan fazla şehre ve bazı balkan ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, ortadoğu ve uzakdoğu ülkelerinde de Hz. Mevlana programlarına katıldığını ifade etti. 

25 bin 600 beyitten oluşan Mesnevi'nin tamamının ezberinde olduğunu iddia eden Demir şunları söyledi:

 "1987'den beri Mesnevi okuyorum. Gecem, gündüzüm hep bununla geçiyor. Anahtarın dişlerini yaparken bile beyitler mırıldanıyorum. Hem işimi yapıyor hem de muhteşem eserin beyitleri arasında kaybolup gidiyorum. Bu kitabın özünü oluşturan 'aşk' ve 'sevgi'yi özellikle gençlere öğretmeye çalışıyorum. Mesnevi, Leyla ile Mecnun’u anlatırken mecazi aşkı anlatır aslında. Kişiyi Allah’a götürür. İşte bunu göstermek istiyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :