Cibuti devlet başkanlığı seçimlerine doğru

Cibuti devlet başkanlığı seçimlerine doğru

Afrika Kıtası'nın stratejik ülkelerinden biri olan Cibuti'de nisan ayının ilk haftası yapılacak seçimlerde mevcut Devlet Başkanı Guelleh'in şansının yüksek olduğu belirtiliyor

ADDİS ABABA (AA) - Afrika'nın küçük fakat stratejik öneme sahip olduğu bilinen ülkesi Cibuti'de, 8-9 Nisan tarihlerinde yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden, mevcut Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh'in zaferle çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ülkede, muhalefetin seçimlere katılıp katılmama konusunda ikiye bölündüğü belirtilirken, küçük partilerden oluşan Cibuti Muhalefet Koalisyonu seçimlere katılacağını bildirdi. Bazı muhalif partiler ise seçimleri, şeffaf ve demokratik olmadığı gerekçesiyle boykot edeceklerini açıkladı.

Cibuti'deki seçimler, ülkede askeri üssü bulunan ABD ve Fransa ile yeni askeri üs kuracak Çin'i yakından ilgilendiriyor. Japonya, Almanya ve İngiltere de bölgedeki bazı gelişmeler için başkent Cibuti'deki Ambouli Havaalanı ile Cibuti Limanı'nı kullanıyor.

Etiyopya'nın deniz yoluyla yaptığı ticaretin yüzde 100'ü, Cibuti Limanı'ndan gerçekleştiriliyor. Somali ve Yemen'de yaşanan olaylar sebebiyle Cibuti'nin stratejik önemi artarken, ülke Yemen'den gelen binlerce mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) resmi verilerine göre, Cibuti'de halihazırda 10 bine yakın Yemenli, 10 binden fazla Somalili ve yaklaşık 3 bin Eritreli mülteci yaşıyor.

Cibuti Seçim Komisyonu tarafından daha önce yapılan açıklamada, devlet başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Guelleh'in yanı sıra muhalefetten Kalkınma İçin Cibuti Partisi'nin adayı Muhammed Davud ile bağımsız aday Umer Alami'nin yarışacağını duyurmuştu. Ülkede 11 siyasi parti olduğunu açıklayan komisyon, aday sayısının da artabileceğini bildirmişti.

Etiyopya'nın Diredava kentinde 1960 yılında doğan Guelleh, ailesiyle Fransa sömürgesi olan Cibuti'ye göç etti. Somali Ulusal Güvenlik Servisi ve Fransız Gizli Servisinden eğitim alan Guelleh, kendinden önceki Cibuti Devlet Başkanı Gouled Aptidon'un emekli olacağını açıklaması üzerine 1999 yılında yapılan seçimlere girdi. Bağımsız aday Musa Ahmed Idriss'e fark atan Guelleh, oyların 74,02'sini alarak devlet başkanı oldu.

Cibuti'de 90'lı yılların sonunda iç savaşın sona ermesinin ardından devlet başkanlığı seçimleri 6 yılda bir düzenleniyor. Guelleh, 1999 yılından bu yana ülke yönetiminde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :