CHP listesinde DHKP-C'li aday!

CHP listesinde DHKP-C'li aday!

Grup Yorum'un eski solisti Hilmi Yarayıcı'nın CHP'den milletvekili adaylığı kesinleşti.Cumhuriyet Halk Partisi'nde 7 Haziran genel seçimleri için adaylar netleşti.

Hatay'da ilk sırayı Grup Yorum'un eski solistlerinden Hilmi Yarayıcı aldı. Yarayıcı, Antakya'nın Yeşilpınar Belediyesi'nde "Barışa Çığlık" adı altında 25-26 Ağustos tarihlerinde yapılan festivalin sunuculuğunu yapmış ve "Evet, sevgili Antakyalılar söz bitti; artık bir şeyler yapmak zorundayız! Muhtarlar, emlakçılar, ev sahipleri! Sakın ha, sakın evlerinizi bunlara (Suriyelilere) kiralamayın, yarın öbür gün size döner bunlar!.." sözleriyle akıllara kazınmıştı.

Geçtiğimiz milletvekili seçimlerinde yine CHP'den Hatay milletvekili adayı olan Hilmi Yarayıcı, 6. sıradan aday gösterilince istifa etmek durumunda kalmıştı.

"Bunlara ev vermeyin demek bizim görevimizdir"

Diğer yandan Barış Derneği tarafından Antakya'da düzenlenen Uluslararası Barış Konferansı panelinde söz alan Yarayıcı, "Kafa kesen ve bunun için para alanlar bizim memleketimizde rahatça dolaşıyor. Topraklarımızdan defolun demek bu katillere bizim görevimizdir. Bunlara ev vermeyin demek bizim görevimizdir. Bu çağrı dolayısıyla bizim Baasçı olduğumuzu söylediler. Kafa kesenlere karşı çıktığımız için." açıklamasıyla dikkat çekmişti.

En büyük destekçisi CHP

Geçtiğimiz günlerde en son 30. Kuruluş yıldönümlerini kutlayacak stadyum bulamadıkları için gündeme gelmişti Grup Yorum. Grup Yorum elemanlarına en büyük destek her zamanki gibi CHP'dendi. Hatta mecliste grup üyeleri CHP'lilere küçük de bir konser vermiş ve bu görüntüler Savcı Kiraz'ın başına dayanmış silahlı görüntülerini sayfalarında ve haberlerinde yer veren basında da çıkmıştı. CHP ile Grup Yorum'un ilişkisi daha öncelere de dayanıyor. Mesela Grup Yorum'un solistlerinden Hilmi Yarayıcı 2011 milletvekili seçimlerinde Hatay'dan CHP milletvekili adayı olmuştu.

DHKP-C sloganları müzik parçalarında

Afro Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Çağatay Balcı "Sol Terörizm, Propaganda ve Müzik" başlıklı araştırmasında Grup Yorum ve yasa dışı DHKP-C arasındaki bağlantıyla ilgili şu bilgilere yer veriyor:

Sol terör örgütlerinin temel eleman ihtiyacını karşılama havuzu olarak gördüğü gençliğe yönelik propaganda faaliyetleri içerisinde müzik grupları önemli bir yer tutmaktadır. Bu propaganda aracı, devlet tarafından kontrol altına alınabilmesi diğerlerine kıyasla daha zor olan, ayrıca gençler üzerinde daha büyük etkiye sahip olan unsur müzik gruplarıdır. *Zihni örgütsel ideolojik algı ve kodlarla şekillenmeye başlayan bireyin, mevcut siyasal-sosyal sorunların tek çözüm yolunun terörizm, çözüm için tek alternatifin ise söz konusu sol terör örgütü olduğu algısı ve imajına inandırılma evresi başlamaktadır. DHKP/C sloganlarının örgüte yakın Grup Yorum gibi müzik topluluklarınca eserlerinde kullanılması bu durumu açıklayan önemli örneklerdendir.

*Parçalarda, militanlar ve sempatizanlar tarafından tarihsel şahsiyet olarak kabul edilen isimleri mitleştirme görülmektedir. Örneğin DHKP/C örgütü için Mahir Çayan, Dursun Karataş, Sebahat Karataş, Sinan Kukul, TİKKO (Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu) - TKP/ML (Türkiye Komünist Partisi Marksist-Leninist) - MKP (Maoist Komünist Parti) örgütleri için ise İbrahim Kaypakkaya ve Ali Haydar Yıldız bu açıklamaya uyan misallerdir.

Örgütün mahkum, tutuklu ya da güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda ölü ele geçirilen militanlarına kutsiyet ve itibar atfedilmesi, bu bağlamda militan ve sempatizanlar arasında devlete karşı nefret ve intikam duygularının yaratılması, geçmişte güvenlik güçlerinin müdahale hatalarından( işkence ve kötü muamele) kaynaklanan durumları kullanarak devlete karşı intikam duygusunu pekiştirmek de, onlara moral destek sağlamak da bu parçalarla yaygınlaştırılmaya çalışılır.

YENİ ŞAFAK

Etiketler :