CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

"Türkiye için düşük kur, yüksek faiz ile sıcak para toplama dönemi bitti"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye için düşük kur, yüksek faiz ile sıcak para toplama döneminin bittiğini savundu.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, ticaret savaşları başta olmak üzere küresel riskten kaçışın gelişmekte olan ülkelerde satış baskısı yaratırken Türk lirasının benzer para birimlerinden negatif ayrıştığını belirtti.

Aykut Erdoğdu, "Uluslararası piyasada dolar endeksinin normal düzeylere gelmesine bile tahammülümüz kalmadı. Türkiye'ye özgü iç siyasi endişelerin de etkisiyle dolar güne 4.0664 ile rekor kırarak başladı. Türkiye için düşük kur, yüksek faiz ile sıcak para toplama dönemi bitti." değerlendirmesini yaptı.

Türk lirasına değer kaybettiren ana ögenin, ekonominin büyük ölçüde dış kaynağa bağımlı olmasından, net dış yükümlülüklerinin milli gelire oranının yüzde 55 gibi riskli bir noktaya varmış olmasından kaynaklandığını vurgulayan Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:

"Sıcak para denilen kısa vadeli portföy yatırımlarına bağımlılık had safhada. Bu parayı çekmek hayati önemde. Sıcak paranın küresel tercihleri bu anlamda Türkiye'yi çok yakından etkiliyor. Ekonomi, sıcak paranın girişiyle büyüyen, sıcak paranın çıkışıyla da daralan kırılgan bir mekaniğe bağlanmış durumda. Küresel ve bölgesel riskler, merkez ve çevre ülkelerdeki faizlerin durumu, siyasi iklim gibi unsurlar dünyada sıcak paranın yer seçme kriterleri arasında yer alıyor. Riskler yerli aktörleri de güçlü para dolara yönlendirirken, dolarlaşma iştahı azalmadıkça kur yüksek seyredecek.”

- "Siyasi gelişmeler Türk lirasını döviz karşısında zayıflatıyor"

Erdoğdu, siyasi gelişmelerin Türk lirasını döviz karşısında zayıflattığını öne sürerek, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının önlenmesinin, Türkiye'nin her alanda normalleşmesinden geçtiğini anlattı.

Hükümet tarafından doğrulanmasa da iç siyasi gelişmelere ilişkin endişelerin dövizin artışında en önemli etken olduğunu belirten Erdoğdu, "OHAL ile siyasi bir cendereye hapsedilmiş Türkiye'de, ekonominin rayında gitmesini beklemek hayal. OHAL kaldırılır, demokratikleşme sağlanırsa, enflasyon kısa sürede düşer, döviz kurunda tırmanış durur." görüşünü savundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :