CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

"Gelir yaratılmadan borç yaratılması AKP Türkiye'sinin içine düştüğü bir açmazdır"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, hükümet tarafından gelir oluşturulmadan borç yaratıldığını, bunun da Türkiye'yi bir açmaza düşürdüğünü ileri sürdü.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, bankalarca uyulması zorunlu olan sınırlamalarda ve standart oranların hesaplanmasında dikkate alınacak öz kaynak yönetmeliğinin Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunca (BDDK) değiştirildiğini belirtti.

Bankacılık Kanunu gereği banka gayrimenkullerinin net defter değerlerinin toplamının, bankanın öz kaynaklarının yüzde ellisini aşmasının yasak olduğunu hatırlatan Erdoğdu, "Bankaların uzun vadeli duran varlıklara yatırım yaparak kaynaklarının likit değerlerden uzaklaşmasını önlemek ve bu şekilde fonların ekonomide daha verimli alanlara aktarılmasını sağlamak amacıyla getirilmiş olan bu düzenlemenin sermaye yeterlilik rasyosunda sorun yaşayan birkaç bankanın rahatlatılması için tüm bankacılık sistemini riske atacak şekilde ortadan kaldırılmasının ağır sonuçları olacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin büyümesi için ihtiyaç duyulacak kaynağın küçüleceğini savunan Erdoğdu, şunları kaydetti:

"BDDK yasal şartları taşımayan bazı bankalardan mali yapılarını düzeltmelerini istemek yerine tüm bankacılık kesiminin mali yapısının daha da bozulmasına yol açacak yanlış ve tehlikeli bir karara imza atmıştır. Her fırsatta ekonominin ne kadar güçlü olduğunu ifade eden AKP Hükümeti, iktidarları döneminde çıkartılan onlarca mali af kanununu unutmuş, sadece banka kredi hacmindeki artışa odaklanmış, bunun geri ödenmesi için ihtiyaç duyulan milli gelir artışı konusunu ıskalamış, hangi gösterge alarm veriyorsa oraya bir idari müdahaleyle günü kurtarmaya çalışmıştır. 2016 sonunda milli gelir hesabına yaptığı müdahale de bunun kanıtıdır. Gelir yaratılmadan borç yaratılması AKP Türkiye'sinin içine düştüğü bir açmazdır ve bunun faturası halkımıza çok ağır olacaktır. 2017 yılının ilk çeyreğinde Kredi Garanti Fonu kefaletiyle verilen kredilerle ertelediği krizi bu kez yönetmelik değiştirerek geciktirmeye çalışmaktadır. Bunun sonucu, daha yüksekten düşecek bir Türkiye ekonomisi olacaktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler