CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

"Parlamenter demokrasimizin güçlendirilmesi ve kökleştirilmesine katkı koyma zorunluluğu olan bu Yenikapı Mitingiyle birlikte Türkiye'nin tüm illerinde eş zamanlı olarak mitingler düzenlenecektir"- "Hiçbir siyasi partinin afişinin, posterinin, bayrağının,

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, "Parlamenter demokrasimizin güçlendirilmesi ve kökleştirilmesine katkı koyma zorunluluğu olan bu Yenikapı Mitingiyle birlikte, Türkiye'nin tüm illerinde eş zamanlı olarak mitingler düzenlenecektir." dedi.

Bingöl, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) toplanarak, yarın Yenikapı'da yapılacak, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne genel başkan düzeyinde katılım kararı alındığını anımsattı.

"Parlamenter demokrasimizin güçlendirilmesi ve kökleştirilmesine katkı koyma zorunluluğu olan bu Yenikapı Mitingiyle birlikte Türkiye'nin tüm illerinde eş zamanlı olarak mitingler düzenlenecektir." ifadelerini kullanan Bingöl, "Dün itibarıyla il örgütlerimize bu mitinglere katılmayla ilgili hassasiyetlerimizi, olmazsa olmazlarımızı ve kriterlerimizi bildirdik. Arkadaşlarımız da illerde yapılan toplantılarda bu hassasiyetlerimizi ve olmazsa olmazlarımızı dile getirdiler." diye konuştu.

Bingöl, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında siyaset kurumunun aldığı ortak tavrın önemine değinerek, bu ortaklaşmayla beraber bundan sonraki süreçte geçmişe yönelik öz eleştiri yapma zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

Özgürlükçü demokrasiyi yerleştirmenin önemine işaret eden Bingöl, bu açıdan yarın Yenikapı ile Türkiye'de yapılacak mitinglerin, herkese umut vermesi ve ortak paydası bulunması gerektiği çağrısında bulundu.

- "Katıldığımız her ilde bu kriterler bizim önceliğimiz olacaktır"

Dün il başkanlarıyla paylaştıkları olmazsa olmazları ve kriterlerine de değinen Bingöl, şöyle devam etti:

"Hiçbir siyasi partinin afişinin, posterinin, bayrağının, flamasının olmaması, alanda sadece Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin olması, herhangi bir siyasi partiyle özdeşleşmiş bir müzik eserinin çalınmaması bunun yerine o yöreyle, o ille ilgili ortak ezgilerin, müzik eserlerinin çalınmasının çok uygun olacağını, protokol kurallarına uyulması, konuşmalar yapılacaksa eşit sayıda ve eşit sürede yapılması gibi bir dizi hassasiyetlerimiz ve kriterlerimiz örgütlerimizle paylaşılmıştır."

Bingöl, dünden itibaren parti örgütlerinin illerde bu toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek, bu konuda alınan kararlar uygun ise söz konusu illerde, örgütlerinin mitinglere yoğun katılım sağlayacağını ifade etti.

Ancak hassasiyet ve önerilerinin dikkate alınmayıp, herhangi bir ildeki miting, "Bir siyasi parti etkinliğine dönüştürülecekse" orada örgütlerinin bulunmayacağına da dikkati çeken Bingöl, "Biz, bu kararlara, bu hassasiyetlere sonuna kadar uyacağız. Katıldığımız her ilde bu kriterler bizim önceliğimiz olacaktır. Dün Sayın Genel Başkanımızın, Sayın Başbakan ile paylaştığı bu hususlar, bizim her üyemiz tarafından dikkate alınacak ve gereği yapılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Herkes kendi payına düşenle ilgili öz eleştiriyi yapmak durumundadır"

Bingöl, açıklamasının ardından bir gazetecinin "(Geçmişe yönelik öz eleştiri zorunluluğu doğmuştur) dediniz, CHP açısından bu öz eleştiri ne olur, iktidar partisinden beklediğiniz öz eleştiri nedir?" şeklindeki sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Biz iktidar değiliz, 14 yıllık bir iktidar söz konusu. Bu 14 yıl içinde yaşanmışlıklar var, dramatik birçok olay yaşandı, birtakım mağduriyetler var. Elbette herkes kendi payına düşenle ilgili bu öz eleştiriyi yapmak durumundadır. Gelecek Türkiye açısından o bahsettiğim ortaklaşmanın ve uzlaşma kültürünün kalıcı hale getirilmesi açısından önemlidir. Ama biz bunu 'hemen en kısa süre içerisinde yapılsın' anlayışında değiliz, önce bu konuların bütün açıklığıyla ortaya çıkması önemlidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :