Çeyrek altın yok satıyor
Altın sektörü, hasat zamanı olması, gurbetçilerin tatile gelmesi, sünnet ve düğün törenlerinin yoğunluğu nedeniyle en hareketli günlerini yaşıyor
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi düğüncüleri büyük bir telaşa soktu. Ramazan’dan önce düğünlerini yapıp bitirmek isteyenler temmuz ayı ve ağustosun ilk günlerini düğün mevsimi ilan etti. Artan sünnet, nişan ve düğün törenleri altın satışlarında büyük bir artışa neden oldu. Altın satışlarının artması kuyumcularının yüzünü güldürürken, Darphane’nin altın üretimini azaltmasından dolayı da istenilen altının bulunmasında sıkıntılar yaşandı. Ramazan bereketinin yaşandığı altın satışlarının aynı seyrinde devam etmesi beklenirken, yoğunluğun Ramazan sonrası artacağı tahmin ediliyor. Altın alan yatırımcılar da altın fiyatlarında meydana gelen dalgalanmadan oldukça şikayetçi. Altın almaya gittiklerinde fahiş fiyatlarla karşılaştıklarını belirten yatırımcılar, bazı zamanlarda ucuzlayan altın fiyatlarından dolayı altın bulamadıklarına dikkat çekti.
SEZONUN EN İYİ GÜNLERİNİ YAŞIYORUZ
Kuyumculuk sektörü altın satışlarının iyice artmasından dolayı sezonun en iyi günlerini yaşıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşların gelmesi, artan düğün, nişan ve düğün törenleri de altın satışlarında bir patlamaya neden oldu. Özellikle çeyrek altında yaşanan ani düşüşlerden dolayı insanlar gözünü çeyrek altına dikti. Ekonomik sıkıntıların da getirdiği parasal sıkıntılardan dolayı tercihlerini çeyrek altından yana kullanan insanlar piyasalarda da sıkıntının yaşanmasına neden oluyor. Konya Kuyumcular Odası Başkanı Ziya Özboyacı satışlardan memnun olduğunu belirterek, “Sezonun en iyi günlerini yaşıyoruz. Gerek Avrupa’da yaşayan kardeşlerimizin Türkiye’ye tatillerini geçirmek için dönmesi, gerek düğün mevsiminin başlaması, gerekse de hasadın kaldırılması altınların satışlarını artırdı.
İnsanlarımız sadece düğün ya da hediye için almıyor. Yatırımları için de altın alıyor. Yatırım için altına yönelme de tüm bunların yanında satışları artırıyor. Şu günlerde altın satışlarında güzel bir hareketlilik yaşıyoruz. Bu durumdan oldukça memnunuz. Satışlarda Ramazan bereketi yaşıyoruz. Özellikle Ramazan’dan önce düğünlerini bitirip işlerine güçlerine bakmak isteyen çok fazla vatandaşımız var. Bunlar düğünlerini Ramazan’dan önceye sıkıştırmış durumda. Durum böyle olunca da altın satışlarında ister istemez bir artış oluyor. Ayrıca satışlar Ramazan ayında biraz olsun durgunlaşsa da aynı hareketliliğin düğünlerini Ramazan ayı sonrasına bırakanlardan dolayı bayram sonrası da yaşanacağı tahmin ediliyor” dedi.
ÇEYREK ALTININ BİR GÜNÜ BİR GÜNÜNE TUTMUYOR
Altın satışlarının artış en çok çeyrek altında yaşanıyor. Çünkü ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar düğün, sünnet ve nişan gibi törenlere en çok çeyrek altın götürüyor. Bu durum da çeyrek altın alım ve satımında dalgalanmaya neden oluyor. Çeyrek altın fiyatlarındaki ani düşüş ve yükselişler satıcıyı ve alıcıyı olumsuz etkileyebiliyor. Çeyrek altın fiyatlarındaki ani düşüş ve yükselişlere dikkat çeken Ziya Özboyacı, “Çeyrek altın zaman içerisinde 107 liraya kadar çıktı. Daha sonra da 92-97 lira arasına değişen bir çizgi izledi. Yaşanan ani düşüş ve yükselişlerden sonra çeyrek altında şu an düzenli bir yükseliş başladı. Çeyrek altın şu an 98 liradan satılıyor ve fiyatının yavaş yavaş artması bekleniyor” dedi. Kuyumcular olarak altında uzun vadeli bir artış beklediklerini belirten Özboyacı, altın fiyatlarında meydana gelebilecek artışlara dikkat çekti.
ÇEYREK ALTINDAKİ SIKINTININ NEDENİ FİYAT DÜŞÜŞÜ
Çeyrek altındaki ani düşüşler piyasaların çeyrek altın sıkıntısı çekmesine neden oldu. Altın fiyatlarındaki 12-13 liralık fiyat düşüşleri yatırımcıları altın almaya yöneltti. Artan düğünler için de çeyrek altına yönelen vatandaşlar, piyasada çeyrek altın sıkıntısına neden oldu. Darphanenin de yaz aylarında az sayıda çeyrek altın basmasından dolayı da yaz döneminde çeyrek altın sıkıntısına neden oldu. Ali Murat Mırçık-memleket.com.tr