Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:

"Ülkemizde 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılan binaların büyük bir çoğunluğu değişmek ve dönüşmek zorunda. Biz hazırlıklarımızı yaptık. Allah izin verirse gelecek seneden itibaren Türkiye çapında 500 bin civarında, yıldan bağımsız birim olarak söylüyorum

BURSA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ülkemizde 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılan binaların büyük bir çoğunluğunun değişmek ve dönüşmek zorunda. Biz hazırlıklarımızı yaptık. Allah izin verirse gelecek seneden itibaren Türkiye çapında 500 bin civarında, yıldan bağımsız birim olarak söylüyorum, konutu değiştiriyoruz. 15 yıl içinde 7 buçuk milyon konutu değiştireceğiz." dedi.

Bakan Özhaseki, Yıldırım ilçesi Yeni Mahallede bulunan Sular Vadisi Doğa Parkı temel atma törenine yaptığı konuşmada, 21 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ve belediye başkanlığının ne kadar çileli bir iş olduğunu bildiğini söyledi.

Belediye başkanlığında iş yapmanın ne kadar zor olduğunu bildiğini dile getiren Özhaseki, "Bir taraftan iş yaparken ilk önce projenizi halka kabul ettireceksiniz. Sonra o işe başlarken onun proje safhasında herkese bu işi sevdirip finansman ayağını takip edeceksiniz. Sonra eğer orada ev, yıkım varsa en büyük sıkıntı da orada başlıyor. İçindeki insanları rahatsız edeceksiniz. Sonra yapım aşamasında envai çeşit zorluklarla karşılaşacaksınız. İşte belediye başkanı bütün bu zorluklara göğüs geren insanlardan gelen bir takım sıkıntılara hoşgörüyle yaklaşır. Çünkü amaç hizmettir insanların duasını almaktır. Bunun için de elinden gelen gayreti gösterir." ifadelerini kullandı.

- "Anadolu toprakları mazlumların sığınma coğrafyası"

Özhaseki, Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bilim adamları derler ki 'En eski iki yerleşim yeri var, biri Mezopotamya diğeri ise Anadolu'dur.' Ayrıca Anadolu toprakları son 100 yılın, mazlumların sığınma coğrafyası. Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan Arap coğrafyasından gerekse ülkemizin doğusunda daralan bunalan ne kadar mazlum insan varsa bu coğrafyaya gelmiştir. 100 yıldır burada beraber yaşıyoruz. Etle tırnak gibiyiz. Allah ayrılık gayrılık verdirmesin. Aramıza fitne sokmak isteyenlere de fırsat vermesin. Bu cennet vatanda elhamdülillah yaşamaktan huzurluyuz. Bayrağımız gördükçe, ezanlar kulağımıza geldikçe huzurluyuz. Sonuna kadar da inşallah bu huzurumuz devam eder."

- "FETÖ belasını defettik kovduk"

Hem ülkenin altının hem de üstünün hareketli bir yer olduğunu ifade eden Özhaseki, üstünde envai çeşit terör örgütü bulunduğunu belirtti.

"PKK'dan başlayıp, DEAŞ'tan devam edin, DHKP-C ile devam edin, neredeyse harf kalmıyor." diyen Özhaseki, "En son da FETÖ belası. Allah'a hamdolsun. Bunların hepsinin hakkından geliyoruz. Onlara göz açtırmayacağız. Doğuda çukurlar kazarak 'öz yönetim' diyerek devlet ilan edenlere o çukurlara doldurduk bitirdik. FETÖ belasını defettik kovduk. Diğerleriyle de mücadeleye devam edeceğiz. Ancak beraberce yapacağımız işler var. Vatandaşın hükümetle el ele vererek yapacağı işler var. O da yerin altındaki tehlikeye karşı birlikte olabilmek. Yer üstündekilerle mücadele bizim işimiz ve mücadele veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Deprem bir gün gelir kapımızı çalar"

Özhaseki, yerin altındaki tehlikeye karşı da herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Onu görmemezlikten gelerek hayatımızı sürdüremeyiz. Deprem bir gün gelir kapımızı çalar. Şu an deprem yok diye rahat rahat yatamayız. Hazırlık yapmak zorundayız. İşte bize düşen bakanlığa düşen bu tehlikeyi haber vermek. Sonra hazırlıklar yapmak, sonra vatandaşlara yardımcı olmak. Sonra da evlerimizi yavaş yavaş dönüştürmek. Deprem bu ülkenin bir gerçeği. Son yüzyıl içerisinde bu cennet vatanımızda 6 şiddeti ve üzerinde tam 56 tane deprem var. 83 bin can vermişiz, can kaybımız var. Maddi olarak da neredeyse 100 milyar dolar da kaybımız var. Evlerin içerisinde en sevdiklerimizi kaybettik. Yavrularımız, eşlerimizi ve sevdiklerimizi kaybettik. Nihayetinde ülkemizde 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılan binaların büyük bir çoğunluğunun değişmek ve dönüşmek zorunda. Biz hazırlıklarımızı yaptık. Allah izin verirse gelecek seneden itibaren Türkiye çapında 500 bin civarında, yıldan bağımsız birim olarak söylüyorum konutu değiştiriyoruz. 15 yıl içinde 7 buçuk milyon konutu değiştireceğiz. Bu konutları değiştirdiğimizde hangi deprem gelirse gelsin, insanlar kımıldamadan o sallantıda sağına soluna dönerek yatabilecekler."

Özhaseki, dönüşümü Anadolu'nun bütün kentlerine uygulayacaklarını belirterek, neredeyse binaların yarısını yıkıp yeni baştan yapacaklarını ifade etti.

Artık, kimsenin depremden korkmayacağına değinen Özhaseki, "Deprem geldiğinde kimse yerinden fırlayıp kendisini sokağa atmak zorunda kalmayacak. Binaların içinde çocuklarımızı, sevdiklerimizi kaybetmeyeceğiz. Bunun hesaplarını yapıyoruz. Ben özellikle muhalefetteki arkadaşlara da sesleniyorum. Deprem geldiğinde 'A partili', 'B partili', 'C partili' demez. Deprem geldiğinde 'Türk', 'Kürt', 'Laz', 'Çerkez' demez, 'Sünni', 'Alevi' demez, alır götürür. O yüzden kimse kendini muhalefet hissedip de 'Acaba Bakanlık bir şeyler yapmaz mı' demesin. Çalışsın, gayret etsin, kapımız sonuna kadar açık onlara da. Bu deprem felaketi karşısında biz ülke olarak inşallah hep birlikte hareket edelim ve nihayetinde ortaya da çok hoş ortamlar çıksın." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Özhaseki, Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti milletvekilleri ve protokol üyeleriyle Sular Vadisi Doğa Parkı'nın temel atma butonuna bastı.

Daha sonra Özhaseki ve beraberindekiler Yıldırım i̇lçesi̇ndeki Planlama ve Kentsel Geli̇şi̇m Merkezi̇'ni̇n açılışını yaparak burada i̇ncelemelerde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler