Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı

Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı

TBMM Başkanvekili Aydın: - "Türkiye, uluslararası hukuka uygun şekilde meşru müdafaa hakkını kullanarak ve aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayarak, tehdit ve saldırıları bertaraf etmek adına oradadır." - "Biz medeniyeti olan güçlü bir ülkeyi

ADIYAMAN (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Türkiye, uluslararası hukuka uygun şekilde meşru müdafaa hakkını kullanarak ve aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayarak, tehdit ve saldırıları bertaraf etmek adına oradadır." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin medeniyeti olan, güçlü bir ülke olduğunu belirterek, ülkeye yönelik oluşabilecek her türlü tehdide karşı uluslararası hukuk çerçevesinde tedbir alabilecek güce sahip olduğunu söyledi.

Harekatın yaklaşık iki haftadan bu yana sürdüğünü ve bölgedeki terör örgütlerinin risklerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Türkiye, uluslararası hukuka uygun şekilde meşru müdafaa hakkını kullanarak ve aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayarak, tehdit ve saldırıları bertaraf etmek adına oradadır. Türkiye, aynı zamanda uluslararası güçlerle ittifak halinde bu işi yapıyor. Suriye topraklarından Kilis'e nice top atışları oldu, insanlarımız yaralandı, şehit oldu. En son Karkamış'a yapılan saldırı neticesinde halkımız oradan tahliye edilmişti."

Aydın, Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu ayrıca ulusal güvenliğine yönelik tehditleri bertaraf etme kabiliyetine sahip bulunduğuna işaret ederek, operasyonun bölgedeki risk unsurlarını tamamen ortadan kaldırıncaya kadar süreceğini vurguladı.

- "Türkiye'nin tezi doğru"

Ahmet Aydın, Suriye'deki iç savaşın başladığı tarihlerde Türkiye'nin "güvenli bölge" oluşturulması yönündeki tezinin dikkate alınmadığını ancak gelinen noktada haklılığının ortaya çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin ortaya koyduğu tezlerin zamanında dikkate alınmış olsa bölgedeki terör gruplarının bu kadar rahat hareket edemeyeceğine değinen Aydın, şöyle devam etti:

"Suriye'nin kuzey, Türkiye'nin güney kesiminde güvenli bir bölge, uçuşlara kapalı bir bölge oluşturulmuş olsaydı bugün o terör örgütleri bu bölgede yuvalanmazdı. Suriye meselesi belki bu kadar uzun sürmezdi. Geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye'nin tezlerinde ne kadar haklı olduğu ortadadır. Ama ne yazık ki gerek Birleşmiş Milletler, NATO ve uluslararası güçler bu sorunu çözmek adına bugüne kadar samimi adımlar atmadı. Suriye'de koca bir medeniyet yerle bir oldu. Suriyeli vatandaşlar dünyanın dört bir yanına kaçmak zorunda kaldı, en çok da Türkiye'ye geldi."

-Milli menfaatler

Aydın, Türkiye'nin milli menfaatleri, bekası, huzuru ülkenin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorunda olduğunu söyledi.

Bu kapsamda icra edilen Fırat Kalkanı Harekatı'nın tüm dünyadan alkış aldığını aktaran Aydın "Kısa süre içerisinde Cerablus ve 40'a yakın köy IŞİD'ten temizlendi. Yine orada Türkiye'nin her zaman savunduğu, iddia ettiği YPG unsurlarının Fırat'ın batısına geçmediğiydi. Amerika'nın da bu konuda bir taahhüdü var. Umarım ki PYD ve YPG unsurları Fırat'ın doğusuna çekilir. Biz medeniyeti olan güçlü bir ülkeyiz, ülkemize yönelik tehditlere karşı gerekli tedbirleri alırız. Türkiye'nin güneyinde huzur sağlanıncaya kadar, tehditler sona erinceye kadar bu operasyon sürecektir." şeklinde konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler